Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Morgan Johansson vill förlänga straffen för unga kriminella

Unga kriminella under 18 år ska kunna dömas till längre straff än i dag, enligt regeringen.
Därför ska nu strafflängder, säkerhetsfrågor och eftervård ses över i en utredning.
– I dag har vi 15-16-17-åringar som utför beställningsmord, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Dagens lagstiftning rörande ungas kriminalitet har ett 20-tal år på nacken. Enligt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson var den väl anpassad för den situation som då rådde.

Dagens maxstraff är fyra år

Men i dag är läget ett helt annat, och därför tillsätter nu regeringen en utredning som ska ledas av justitierådet Agneta Bäcklund och ha syftet att bland annat ta fram längre straffpåföljder.

– I dag har vi har unga som begår allvarligare brott än när den här lagstiftningen infördes. Nu är maxpåföljden fyra år, säger Johansson.

– Och det är klart, är du djupt indragen i kriminalitet, kanske har begått ett kontraktsmord där du gått fram till en person och skjutit någon i huvudet på beställning av någon annan, då talar det för att du behöver ha en ganska lång vårdtid och att domstolen behöver större förutsättningar att döma ut en längre vårdtid.

LÄS MER: Regeringen öppnar för mer avlyssning

Inga 15-åringar på Kumla

Morgan Johansson vill inte säga hur långa straff han vill se framåt, men han gör klart att han inte vill att unga ska sitta i fängelse med vuxna över 18 år.

I dag döms unga som begått allvarliga brott som mord och våldtäkter till exempel, som regel till sluten ungdomsvård och får avtjäna sina straff på någon av Statens institutionsstyrelses, SiS, enheter för unga.

–Vi ska inte ha 15-16-åringar på Kumla, säger han.

Utredningen kommer bestå av tre olika delar: Vilka strafflängder som ska gälla, olika säkerhetsfrågor, bland annat för att förhindra fritagningar och rymningar, och slutligen vilken eftervård som ska ske när en ung kriminell avtjänat sitt straff.

– I den vanliga kriminalvården för de vuxna blir man ofta villkorligt frigiven efter två tredjedelar av straffet, sedan får man frivård med övervakning av olika slag och en eftervårdsplan. Så är det inte med de unga, de släpps i praktiken rakt ut till socialtjänsten, säger Johansson.

Ansvaret för de unga

Även frågan om vem som ska ha ansvaret för de unga brottslingarna framöver ska ses över, SiS som i dag eller Kriminalvården som ansvarar för vuxna kriminella.

Utredningen ska vara klar i augusti 2023.

M: Inför ungdomsfängelser

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell menar att hans parti under flera års tid har pekat på att det behövs en betydligt strängare syn på gruppen gängkriminella, även under 18 år.

– Tyvärr ser vi återkommande exempel på individer som är rent samhällsfarliga och där är det naivt att tro att ungdomsvården har någon som helst effekt på dem. Vi vill införa en form av ungdomsfängelser med längre straff och högre säkerhet, säger han.

Forssell befarar att regeringens utredning kommer att bli urvattnad och han tycker också att det saknas en del i direktiven till utredningen.

– Det vore också på sin plats att utreda en sänkt straffmyndighetsålder för att undvika att barn och ungdomar blir rekryterade till gängen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.