Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Justitie- och integrationsminister Morgan Johansson. Arkivbild.

Morgan Johansson: Rätt att stödja Eliasson

Justitieminister Morgan Johansson (S) anser inte att han handlade fel när han uttalade stöd för rikspolischefen i samband med att denne uttalat kritik mot Sverigedemokraterna.

- Jag anser inte att jag har gått över någon gräns, säger Johansson när han frågas ut i riksdagens konstitutionsutskott (KU) med anledning av en anmälan från SD.

SD vill ha utrett om ministern agerat sakligt och opartiskt, som regeringsformen kräver, och om han försökt påverka då pågående utredningar.

Under Almedalsveckan förra året uttalade sig rikspolischef Dan Eliasson kritiskt om SD. Han sade att han såg det som en merit om SD-ledaren Jimmie Åkesson krävde hans avgång eftersom han inte gillade SD:s politik och han skulle avgå om Åkesson blev statsminister.

Flera anmälningar

Eliasson polisanmäldes för tjänstefel och anmäldes också till justitiekanslern och justitieombudsmannen. Men ingen förundersökning inleddes och JK och JO ansåg inte att det fanns anledning att gå vidare.

Justitieministern uttalade förtroende för Eliasson i en intervju i Dagens Nyheter under de dagar då JK och JO ännu inte avslutat sin handläggning av anmälningarna. Han kritiserade också SD i intervjun.

Jonas Millard, företrädare för SD i KU, pressade ministern på om det inte är principiellt fel av ett statsråd att försvara en hög statlig chef under pågående utredning.

"Kände inte till"

Morgan Johansson säger att han inte kände till att det pågick utredningar men att han, oavsett det, inte anser att han handlat fel.

- Jag uttalade stöd för rikspolischefen och kritiserade Sverigedemokraterna. Det tror jag SD får leva med i en offentlig debatt.

I intervjun sade han att det var bra att Eliasson markerade att svensk polis står upp för värderingar som utgår från människors lika värde och att SD har en annan uppfattning.