Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Morgan Johansson om V:s regeringshot

Vänsterpartiet hotar fälla Stefan Löfven på frågan om marknadshyror.
Justitieminister Morgan Johansson (S), som hanterar frågan i regeringen, bemöter nu V:s krav.
– Det här är ingen lek, misstroende får enorma följder för Sverige, säger Johansson.

Lägg ned alla planer på att införa fri hyressättning i nyproduktion eller bjud in Hyresgästföreningen till regelrätta förhandlingar om bostadsmarknaden.

Det är V-ledaren Nooshi Dadgostars två krav på Stefan Löfven och hans regering. Annars kommer man att gå vidare med hotet om att fälla regeringen genom en misstroendeomröstning. Svar förväntar V sig inom 48 timmar, senast torsdag klockan tio.

”Finns ingenting att tillmötesgå”

Enligt Morgan Johansson finns dock ingen anledning för regeringen att vänta så länge, och därför svarar man på V:s krav redan nu.

– Det finns ingenting att tillmötesgå, eftersom det i det här läget inte finns något regeringsförslag, säger han.

Ministern är kritisk till V:s agerande som han kallar både ”drastiskt” och ”halsstarrigt” och som riskerar att försätta Sverige i en regeringskris mitt under en pandemi.

– Jag tycker inte det är seriöst att försöka avsätta en regering på ett förslag som ännu inte är lagt.

Johansson uppmanar alla partier att tänka efter. Och slår fast att effekterna av en regeringskris av det slag som Sverige gick genom 2018 skulle medföra stora risker.

– Det är inte omdömesgillt, säger han.

”Finns bevis”

Johansson menar också att det inte verkar som att V har tänkt genom vad som ska ske om regeringen faller. Till exempel att dagens regering kan ersättas av en högerregering, ett alternativ han inte tror att V vill se.

Uttalandet av Nooshi Dadgostar om att regeringen inte velat träffa henne och diskutera frågan bemöttes också.

Johansson menar att det är felaktigt och att det finns bevis – i form av skriftlig mejlkonversation där hans personal föreslår ett datum för ett möte.

– Sedan dess har jag inte hört något mer från V.

Trots den hårda tonen framhåller Johansson att han är beredd att samtala med V och att han är mån om att ha goda relationer till andra partier, inte minst i det läge Sverige befinner sig nu.

– Min dörr är alltid öppen.

Står fast vid avtalet

I själva sakfrågan menar Morgan Johansson att regeringen kommer att stå fast vid januariavtalet, som är grunden till förslaget om fri hyressättning i nyproduktion. Detta är viktigt för att S ska få genom förslag som mer resurser till vård, skola och omsorg, framhåller han.

Ministern slår också fast att V protesterar mot ett förslag som inte finns. Det som finns är en utredning som nu är ute på remiss för att en rad instanser ska få tycka till. Och där han själv gjort klart att han inte gillar en del av innehållet.

Johansson säger sig inte förstå varför V inte väntar tills det finns ett faktiskt regeringsförslag, som tidigast i början av nästa år, då man kan bedöma utfallet av regeringens arbete.

I frågan om att Hyresgästföreningen måste få vara med och förhandla menar Johansson att så redan sker och att både han och hans tjänstemän haft möten med organisationen flera gånger.

Vilseleder

Morgan Johansson hävar också att V vilseleder genom att säga att det är tre miljoner hyresgäster som riskerar höjda hyror. V anser att marknadshyror kommer att leda till höjda hyror i hela beståndet på sikt.

Johansson håller inte med, han hänvisar till att förslagen handlar om lägenheter byggda efter juli 2022.

– Det här omfattar inte nuvarande bestånd, det var utredaren själv tydlig om, det handlar enbart om nyproduktion. Och det är en väldigt liten del, cirka en procent av antalet, säger Johansson.

V: Tidsfrist till Löfven

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar medverkade i Sveriges Radios Studio ett efter Johanssons besked. Hon ville där inte svara på hur V kommer att agera framåt, eftersom regeringen nu svarat genom Johansson.

Dadgostar menar att V:s ultimatum är riktat till statsminister Stefan Löfven och att man därför inväntar ett svar från honom.

– Jag känner mig trygg med att vi kommer att lösa det här, en statsminister kan inte fortsätta att regera ett land om han inte har stöd i riksdagen, säger Dadgostar till SR.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.