Mordplanerna sköts upp - misstänkta mördarna ångrade sig

ANNONS
|

Pengar. Det tror åklagaren ledde till att en kvinna blev mördad i somras.

– Det tror vi är att de har haft skulder till henne. När hon har börjat kräva in de här skulderna så har de löst det på det här sättet, säger kammaråklagare Johan Knies.

Kvinnan hittades död i ett vattenfyllt gruvhål i Långshyttan i Dalarna. Då hade hon varit försvunnen i två veckor.

Nu har elva personer åtalats för inblandning i mordet.

– Jag menar att det är sex personer som har varit delaktiga i det här så pass att man kan döma de sex för att tillsammans och i samförstånd har begått mordet. Även om det är en person, som jag kan visa, är den som har hållit i kniven och utdelat knivhuggen, säger Johan Knies.

ANNONS

LÄS MER: Kvinna hittades mördad i vattenfyllt gruvhål

Gjorde ett försök - dagen innan mordet

Två personer åtalas för medhjälp till mord.

– Sedan är det tre personer som känner till planeringen men inte anmält det och således åtalas de för underlåtenhet att avslöja mord, säger åklagaren.

Åklagaren gör bedömningen i åtalet att kvinnan mördats "natten mot den 18 juni".

Men redan kvällen innan ska gruppen ha gjort ett försök att ta livet av henne.

I förundersökningen framgår det att delar av gruppen suttit och planerat att döda kvinnan under den 16 juni. Då var planen att man skulle använda en yxa. Strax efter midnatt, natten till den 17 juni, hämtades ytterligare en av de åtalade upp för att han skulle följa med när det planerade mordet skulle utföras.

Gruppen åkte därefter till kvinnans lägenhet "i syfte att begå mordet", enligt förundersökningen. När de kom fram upptäckte de att kvinnan var vaken - då bestämde de sig för att skjuta upp det hela.

Gjorde en ny plan

Dagen efter samlades återigen delar av gruppen - för att göra upp en ny plan. För att kunna genomföra denna plan köpte de bland annat en fällkniv, flagglina och två rullar med sopsäckar på 125 liter.

På kvällen den 17 juni ska kvinnan ha blivit upphämtad av flera av den nu åtalade personen, enligt åklagarens teori. När kvinnan satt i bilen skrev en av de åtalade ett sms till en annan misstänkt: "Nu har vi henne i bilen jippiiii blod kram NN".

ANNONS

– De har bjudit med offret under förespegling att de skulle ut och grilla och sedan när de kommer till grillplatsen ändras planen för det finns andra människor där så det går inte att genomföra där, säger Johan Knies.

I förundersökningen går det att läsa att planen ska ha varit att dränka kvinnan och att man sedan skulle sänka hennes kropp. Men när förutsättningarna ändrades fick gänget tänka om.

Ströps så hon blev medvetslös

Samtliga elva åtalade var med vid grillplatsen. Några av dem skjutsades hem och sedan hoppade de resterande åtta personerna, inklusive kvinnan, in i bilen igen. Kvinnan placerades i baksätet, mellan en man och en mordmisstänkt kvinna. Bakom offret, det vill säga i bagaget, satte sig två personer - de hade fått en uppgift att sköta under bilresan.

– Då lägger gärningsmännen en strypsnara sunt halsen på offret och stryper henne. Hon blir medvetslös,säger Johan Knies.

En av de åtalade säger i förhör att kvinnan ströps samtidigt som de spelade Hells Angels låten "Forever Angel" på hög volym i bilen. Han påstår att han inte klarar av att lyssna på den längre då den väcker "sådana hemska minnen"

- När man kommer fram till gruvan utanför Långshyttan så puttar man ut den medvetslösa kvinnan ur bilen och där utdelar en person ett flertal knivhugg mot personen och hon avlider på grund av knivhuggen, säger Johan Knies och fortsätter.

ANNONS

– Efter mordet har kroppen plastats in i sopsäckar och man har kastat ner kroppen i ett gruvhål.

Enligt förundersökningen åkte de sju personerna sedan till en badplats där några av dem tvättade av sig. I samband med detta ska en av de personer som skjutsades hem efter stoppet vid grillplatsen ett sms till den mordåtalade kvinnan: "Är det klart", frågade hon. 14 minuter senare kommer svaret: "Ja".

"Gjort vissa medgivanden"

Därefter splittrades gruppen. Några av dem tog ut pengar från den mördade kvinnans konto. 5000 av de 8000 uttagna kronorna lämnades till en av de inblandade, enligt förundersökningen, för att denne skulle hålla tyst.

Dagen efter ska gruppens olika medlemmar ha använt kvinnans kort för att bland annat köpa kläder, skor, och annat. Dessutom misstänker åklagaren att delar av gruppen besökt kvinnans lägenhet där de stulit flera värdesaker från henne.

När kvinnan varit försvunnen i några dagar larmade en anhörig till kvinnan om att hon var försvunnen.

– I samband med att en av de misstänkta tas in i ett relativt tidigt skede berättar personen var kroppen är och det hela uppdagas, säger Johan Knies.

De åtalade är både kvinnor och män och de är mellan 20-årsåldern och 45-årsåldern.

ANNONS

– De har gjort vissa medgivanden under förundersökningen, säger Johan Knies.

Bland annat är det medåtalade som pekat ut den som höll i kniven.

Exakt hur de ställer sig till det de åtalas för kommer deras advokater att lämna in uppgifter om till tingsrätten innan rättegången startar på måndag.

ANNONS