Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Morddömde mannens utspel inför hovrättsförhandlingen

Mannen i 25-årsåldern pekades ut av de medåtalade som den som högg ihjäl kvinnan i 60-årsåldern. Kompisarnas berättelse gav honom fängelse i 17 år. Men i sitt överklagande ifrågasätter han och hans advokat att tingsrätten lyssnat så mycket på de medåtalade. De menar att de kan ha kommit överens om att lägga skulden på honom. I onsdags startade hovrättsförhandlingarna om Långshyttanmordet.

Polisen hade börjat leta efter den försvunna kvinnan i 60-årsåldern efter att hennes ex-man anmält henne försvunnen. Då berättade en ung kvinna för polisen vad som hade hänt och var offret hade gömts - i ett vattenfyllt gruvhål i Långshyttan i Dalarna. 

Kvinnan i 60-årsåldern hade blivit medbjuden på en grillfest. Men allt var bara en del av gruppens plan för att döda henne. Motivet: pengar, enligt åklagaren.
– Vi tror att de har haft skulder till henne. När hon har börjat kräva in de här skulderna så har de löst det på det här sättet, sa kammaråklagare Johan Knies när åtalet lämnades in.

LÄS MER: Åtalad: "Det är inte många som erkänner ett mord" 

Drack alkohol och åt kött

Efter att gruppen ätit grillat kött och druckit alkohol vid en sjö hoppade flera av dem in i en bil. Kvinnan placerades i mitten i baksätet – omringad av de så kallade vännerna.
– Då lägger gärningsmännen en strypsnara sunt halsen på offret och stryper henne. Hon blir medvetslös, berättade Johan Knies inför rättegången i tingsrätten.

Kvinnan svimmade av och gänget körde vidare till Långshyttan. När de stannade bilen knuffades den medvetslösa kvinnan ut. Då gick en av männen till vansinnig attack mot kvinnan. Med en kniv högg han henne flera gånger.
– Han skar halsen av henne, sa en av de inblandade i polisförhör.
– Hon avlider på grund av knivhuggen, har Johan Knies sagt.

Kvinnans kropp gömdes sedan i det vattenfyllda gruvhålet.
Flera i gruppen använde sedan kvinnans kontokort till att köpa mat, kläder och skor. De tog även saker från hennes bostad.

LÄS MER: Åtalad: "Han skar halsen av henne"

Elva åtalades 

Totalt åtalade åklagaren elva personer misstänkta för inblandning i mordet på kvinnan.
Av dessa är det fyra kvinnor och sju män. De är från 20-årsåldern och upp till 45-årsåldern.
Sex av dem åtalades för mord, två för medhjälp till mord och tre för underlåtenhet att avslöja mord.

Dessutom åtalades flera av dem för att ha tagit saker från kvinnans bostad och för att ha köpt saker med hennes pengar.

I mitten av februari kom tingsrättens dom. De dömde fyra för mord till fängelse i mellan 12 och 17 år, och två för medhjälp till mord till fängelse i tio år. Dessutom dömdes tre för underlåtenhet att avslöja mord. Två personer friades för inblandning i mordet på kvinnan.

LÄS MER: Misstänks ha huggit ihjäl kvinna - så kommenterar han misstankarna

Överklagade domarna

Den man i 25-årsåldern som högg kvinnan med kniven fick det längsta straffet - 17 år. Tingsrätten skrev att "hans psykiska störning gör att han inte döms till ett längre straff". Vid en rättspsykiatrisk undersökning kom läkarna fram till att han led av en lindrig psykisk störning.

Åtta av de dömda överklagade sina domar. De flesta vill frias helt och i andra hand få lindrigare straff.

Dessutom överklagade åklagaren flera av domarna - han vill att de skyldiga ska ha hårdare straff. Rörande mannen i 25-årsåldern anser åklagaren att han ska dömas till livstids fängelse, eller fängelse i 18 år. Han ifrågasätter bland annat om mannen i 25-årsålderns psykiska störning verkligen "har nedsatt hans förmåga att kontrollera hans handlande".

Klagar på dåligt minne

Mannen i 25-årsåldern nekar till brott. Under polisförhören har han klagat på sitt dåliga minne:
– Jag försöker få upp varenda jävla minne jag har hela jävla tiden. Jag mår så jävla dåligt på grund av det här, sa han till polisen.

Mannen vill nu frias helt men om hovrätten inte går med på det vill han ha ett lindrigare straff - 10 år och då för dråp i stället för mord.

I överklagandet ifrågasätter hans advokat att tingsrätten lyssnat så mycket på de medåtalade när de samtidigt ansett att de medåtalade saknar trovärdighet. Det är de som pekat ut mannen i 25-årsåldern som den som högg ihjäl kvinnan med kniven.

Orsakade knivhuggen döden?

Tingsrätten har vägt in att de medåtalades utpekanden är enstämmiga men advokaten anser att det lika gärna kan tyda på att "det kan finnas en överenskommelse mellan de övriga tilltalade att lägga skulden på" hans klient. Eftersom det, enligt advokaten, saknas "objektivitet verifierbar bevisning" tycker de att hovrätten ska fria mannen i 25-årsåldern.

Dessutom ifrågasätter advokaten hur tingsrätten tolkat rättsläkarens utlåtande om att kvinnan dog av knivhuggen. Det tog två veckor innan kvinnan hittades död i vattnet och detta ska ha påverkat möjligheten att fastslå dödsorsaken. Advokaten och mannen i 25-årsåldern skriver därför att det inte går att dra någon slutsats att "knivvåldet varit dödsorsaken".

Bråkade med kvinnan

Advokaten konstaterar att åklagaren anser att mordet begicks efter omfattande planering men han skriver att det i rapporten efter den rättspsykiatriska undersökningen kommit fram att mannen i 25-årsåldern har svårt för att planera och organisera - detta strider mot att han skulle ha "deltagit i någon noggrann planering", enligt advokaten.

Dessutom lägger han till att hans klient bråkat med kvinnan på grillplatsen. Enligt advokaten "talar väl omständigheterna snarast för att gärningen är impulsbetonad snarare än planlagd".
Advokaten skriver dessutom att hovrätten bör ta ännu mer hänsyn till mannens psykiska tillstånd. 

På onsdagen startade förhandlingarna i hovrätten. Enligt planen beräknas de pågå under en månad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.