Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mannen hittades död i sitt hem i juni förra året. Någon av två pojkar hade mördat honom, men det går inte att avgöra vem. Arkivbild.

Mordanklagade pojkar frias igen

Någon av två pojkar, då bara 13 år gamla, dödade en man utanför Varberg i fjol. Men det går inte att bevisa vem, eller att de handlat i samförstånd. Därför frias båda även i hovrättens dom.

Pojkarna är så unga att de varken kan åtalas eller dömas till straff. I stället väcktes en så kallad bevistalan för att få utrett vad som hänt.

Den 65-årige mannen hittades knivdödad i sin bostad för ett år sedan. De två pojkarna, som rymt från ett familjehem i närheten, visade sig vara inblandade. Men pojkarna har gett olika berättelser om vad som hänt. Nu har båda friats även av hovrätten för västra Sverige, liksom tidigare i Varbergs tingsrätt.

Domstolarna fastslår att någon av pojkarna måste ha dödat mannen, men det går inte att säga vem. Någon kanske talar sanning, och är i så fall oskyldig till mordet. Åklagaren har inte kunnat visa att de agerat i samförstånd.

Mycket är oklart om händelseförloppet. En av pojkarna hävdar att de var i mannens hus två gånger, med nästan ett dygns mellanrum. Båda har erkänt grov stöld.

- Det har inte gått att fastslå när mannen bragts om livet, eller i vilken ordning saker skett i huset, säger kammaråklagare Klas Lundgren.

Det är oklart om domen kommer att överklagas.