Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En av de åtalade kvinnorna i tingsrätten. Åtalade mannen sitter till höger.

Mordåtalade friska nog för fängelse

De rättspsykiatriska undersökningarna efter lärarmordet i Hofors är klara. Ingen av de huvudåtalade är allvarligt störd och de kan därmed dömas till fängelse. På måndag avslutas rättegången.

Den 20-årige huvudåtalade mannen hade ställt in i sig på att sitta i fängelse. Hans nu 21-åriga flickvän ville dömas till vård för att bli kvitt sitt narkotikamissbruk. Det var förutsättningarna när slutpläderingarna i rättegången om lärarmordet i Hofors hölls i juni. Sedan skickades de båda på rättspsykiatriska undersökningar eftersom det fanns misstanke om att de har psykiska problem.

Nu har båda förklarats så pass friska att de inte kan dömas till vård men däremot till fängelse. Beskedet från läkarna som undersökt kvinnan kom på fredagen. På måndag återupptas och avslutas rättegången i Gävle tingsrätt, sedan kan domarna avkunnas.

Åklagaren har krävt att den 20-årige mannen döms till 14 års fängelse för mord. Han var den aktive i dödsmisshandeln i lärarens lägenhet i april. Bland annat slog, sparkade och hoppade han på den liggande och försvarslöse 54-åringen. Mannen har hela tiden förnekat att han menade att döda läraren och hans advokat yrkar på ett kortare straff.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.