Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Mordåtalad lockade med modebilder

Han påstod att han hade en modefirma och lockade med modellbilder. Nu åtalas den 37-årige mannen från Småland för mordet i augusti 2010 på en 17-årig Blekingeflicka. Själv säger han att hon dog av en olyckshändelse.

Mannens förklaring är en sexaktivitet som gick för långt.

– Han säger att de hade strypsex, men hans uppgifter är väldigt diffusa, säger vice chefsåklagare Yvonne Rudinsson.

På måndagen åtalade hon mannen för mord på 17-åringen den 19 augusti och brott mot griftefrid i samband med att han körde iväg med kroppen och dumpade den i skogen. Mannen åtalas även för våldtäkt mot barn 2007, då han ska ha haft samlag i Svenljunga med en flicka under 15 år.

Kontakt på Facebook

Utredningen vittnar om dramatiken den 19 augusti, då mannen ringde upp en anhörig och berättade att han dödat någon. Larmet gick vidare till polisen, som nästan samtidigt fick ett samtal från flickans mamma som konstaterat att 37-åringen ljugit om sitt modeföretag. Hon var orolig för dottern och bad polisen om hjälp. Hon hade själv lyckats nå 37-åringen på telefon, men han sade då att fotografering pågick och att dottern inte fick störas.

Ett stort polispådrag sattes in med sikte på att finna flickan i livet. Först hittades mannen i sin bil, därefter flickans döda kropp.

Utredningsarbetet har visat att mannen inledde kontakten med 17-åringen på Facebook i oktober 2009. Paret träffades vid midsommartid 2010 och inledde ett förhållande. Före den 19 augusti hade hon träffat honom i Växjö och en fotograf tog då bilder av henne vid Teleborgs slott. Det var under förevändningen att bilder behövde tas om som flickan åter lockades till mannen och hans bostad utanför Växjö.

Inte psykstörd

Vid genomgången av mannens dator har polisen funnit kontakter med en lång rad kvinnor, där han uppgett att han sökte fotomodeller.

– Ett uttryckssätt som vi sett på flera ställen, säger Rudinsson.

Till den kommande rättegången i Växjö tingsrätt har hon dels kallat vittnen som ska ge en bild av relationen mellan 37-åringen och flickan, dels vittnen som gjort iakttagelser morddagen. Mannen har genomgått en paragraf 7-undersökning, så kallad "liten sinnesundersökning". Den gav inte anledning att misstänka att han lider av en allvarlig psykisk störning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.