Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En man i 20-årsåldern sköts ihjäl i Rosengård i Malmö sent på måndagen.

Moped och kameror intressanta i mordutredning

Sex döda män vid fyra dödskjutningar i Malmö sedan den 18 juni. Förr eller senare måste någon ur miljöerna träda fram och hjälpa polisen i någon utredning, förklarar lokalpolisområdeschefen Erik Jansåker.

- Vi hoppas och tror det, säger han till TT.

- När man någonstans inser att det här inte är hållbart, det är ju trots alls människor som avlider med allt vad det med innebär för släktingar och rent allmänt.

Om någon träder fram skulle det vara en viktig pusselbit i utredningarna.

- Det skulle göra pusslet betydligt lättare att lägga, säger Erik Jansåker.

Tre minuter efter gårdagens skottlossning i Malmö var polisen på plats. Men ännu är ingen person gripen. En man i 20-årsåldern avled på platsen – polisen ska granska kamerabilder från brottsplatsen, i stadsdelen Rosengård, där mannen sköts ihjäl vid 21-tiden på måndagskvällen.

- Så vi ska i dag ta hand om den tekniska utrustningen och se om det finns något att hålla fast vid. Vi har ingen gripen och inga frihetsberövande, men vi har hållit många förhör, säger Ewa-Gun Westford, pressinformatör vid polisen.

Moped intressant

Och en uppbrunnen moped, som beslagtagits i Persborgsområdet, intresserar också polisen. Man vill veta hur den använts före och efter skottlossningen vid 21-tiden för att se om den kan ha någon koppling till mordet.

- Vi är oerhört intresserade av den kring de tiderna, och tar gärna emot information kring den, säger Erik Jansåker, lokalpolisområdeschef i Malmö söder.

Polisen tittar på mopeden med speciella glasögon, förklarar Westford.

- Alltså typ, modell, om en sådan moped setts tidigare... Vi vet ju att det förekommit mopeder i tidigare ärenden som vi har, så den är verkligen intressant, säger hon.

Offret låg på en trottoar när polisen kom fram och avled senare på platsen.

- Han är känd i vår organisation, det är vad vi säger i nuläget, säger Erik Jansåker.

Lyfter blicken

Mannen är det sjätte dödsoffret i totalt fyra skottlossningar i Malmö på kort tid, som började med ett trippelmord vid ett internetcafé i centrala Malmö den 18 juni. När det gäller eventuell koppling till andra färska mordutredningar i Malmö hänvisar lokalpolisområdeschefen till avdelningen för grova brott, som också leder den senaste mordutredningen i stan. Varje mordärende i Malmö utreds var för sig, men samtidigt lyfts blicken för att se mer brett. Förutom att titta på det enskilda ärendet behöver man undersöka om fall kan kopplas samman med likheter, gemensamma nämnare och annat, förklarar Ewa-Gun Westford.

- Vi har ett oerhört ansträngt läge i Malmö med alla brott som skett, det tar mycket resurser men vi bedömer att vi har det vi behöver för att hantera detta på ett tillräckligt bra sätt. Men mängdbrott och annat får stå tillbaka för att vi ska göra rätt och bra saker i de här oerhört allvarliga brotten, säger Erik Jansåker.