Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vulkanpizza från pizzeria Nya Gul & Blå.

Monsterpizzan hyllas av trendspanare

Den har allt, förutom Pitepalt. Monsterpizzan från Piteå blev förra veckan en viral succé, sågas nu i England men hyllas av trendspanare.

Samtidigt som bilden av den ovanliga pizzan rusar runt i sociala medier står ägaren av pizzeria Gul & Blå med nävarna i degen. Halmat Givara har helt enkelt svårt att hinna med och den som vill smaka måste förbeställa.

- Vi gör mellan 500 och 550 pizzor per dag. Det är helt otroligt, de har ringt från USA och England och i dag kommer SVT hit. Degen tar slut och vi hinner inte göra ny, säger Halmat Givara.

Allt började med att en kund specialbeställde den, la ut en bild på Instagram och resten är – som det brukar heta – historia. Över en miljon människor har kollat in skapelsen på Instagram.

Men det är inte hos alla den går hem. Även om engelsmännen är kända för sitt goda internationella kök så faller inte monsterpizzan, eller Vulkanpizzan som den heter på menyn, engelsmännen på läppen. I Daily Mail frågar man sig om den är världens fulaste pizza och man utser även Sverige till ett konstigt pizzaland:

"Landets pizzor är kända för att vara bisarra skapelser, med allt från choklad och banan till kebab, honung och till och med curry som topping".

Pizzan är byggd som en blomma med fickor fyllda med skinka, bacon, salami, oxfilé, pommes frites, grönsaker, bearnaisesås och vitlöksdressing. Anrättningen ser inte ut att lämna någon hungrig.

Än har ingen dietist gett sig in i debatten om vulkanpizzans nyttighet men sajten Trendhunter.com menar att det är en rätt som ser ut att vara ätbar.

"En delikat rätt att servera på partyt där alla får möjlighet att smaka en bit och gissa smaken. Det kan hålla på hela natten. Det som gör den speciell är inte bara blandningen av recept i sig utan även den fantastiska presentationen" skriver man på sajten.

Vulkanpizzan har även fått efterföljare.

Nyheter24 rapporterar att Örelids Pizzeria i Laholm har, enligt egen utsago, förbättrat konceptet. Här kan man välja helt själv vad som ska ligga i de åtta hörnen. Och priset är lägre för den som vill och kan välja mellan Laholm och Piteå. 120 kostar den i norr, 100 kronor i söder.

Och om man nu är i Piteå och inte vill ha en Vulkanpizza kan man beställa en Norrland.

Här är receptet lite mer avskalat: rätt och slätt oxfilé och bearnaisesås.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.