Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Mona Sahlin: Fanatismen har ingen klass

Hårdare lagar, gränskontroller och jakt på terrorister. Men utan ett förebyggande arbete mot radikalisering går det inte att förhindra fortsatt våld, anser Mona Sahlin.

– När människor är beredda att spränga sig själva till döds är det fruktansvärt svårt för ett samhälle att försvara sig, säger Mona Sahlin.

Hon beskriver det som inträffat i Bryssel som fruktansvärt och påpekar att landet var förberett på att något var på väg att hända.

– Det visar att även länder som uppenbarligen visste om att något skulle hända och som samtidigt har hårda regler och lagar ändå inte kunde förhindra det.

Mona Sahlin sitter fram till sommaren kvar på posten som nationell samordnare mot våldbejakande extremism och har under sitt uppdrag arbetet med flera lokala projekt som syftar till att informera om och förebygga radikalisering.

– Radikalisering och rekrytering ska inte kunna pågå oavbrutet, säger Mona Sahlin.

– Vi måste göra mer för att tidigare hitta signaler för radikalisering.

I Sverige finns numera fyra kunskapshus i städerna Göteborg, Stockholm, Örebro och Borlänge. Kunskapshusen syftar till att knyta samman polis, socialtjänst och skola för att de gemensamt ska kunna agera snabbare om anhöriga hör av sig till ett speciellt nödnummer.

– När en rädd mamma ringer och är orolig för sin son ska de kunna agera direkt.

Det är viktigt att anhöriga vågar lita på lokala myndigheter och enligt Mona Sahlin är dessa städer de som har kommit längst i det förebyggande arbetet men också de som har störst problem med radikalisering.

– Även om Sverige har mycket att lära så har vi kommit längre än många andra. I en del länder finns inte ens det lokala arbetet.

Samtidigt pekar Mona Sahlin på att det finns en rädsla för att radikaliserade människor som återvänder till Sverige ska ansluta sig till gängkriminalitet där vapen finns.

– Det finns en djup oro för att radikaliserade människor som kommer hem från Mellanöstern eller Ukraina ses som hjältar för att de har vapenvana och sedan rekryteras av kriminella gäng.

Men i säkerhetspolisens senaste rapport framgick det att det är färre personer från Göteborg som radikaliseras och reser för att ansluta sig till den Islamiska staten (IS) men exakt vad det beror på är svårt att fastställa. Samtidigt är det få av dem som begått dåd i Europa som har rest till Mellanöstern.

Väldigt många av dem som begår dåd har aldrig rest därför är problemet större än resor till Syrien och Irak.

I stället är Europas fängelser platsen där stor del av rekryteringen förekommer enligt Mona Sahlin. Därför pågår även där ett förebyggande arbete genom att utbilda personal.

– Personalen måste förstå tatueringar och se till att besökande imaner är människor de litar på och för att avgöra om den ena radikaliserar den andra så måste personalen också förstå språket som talas.

Dessutom är det enligt Mona Sahlin viktigt att personer med radikal bakgrund inte placeras tillsammans med unga kriminella som inte har en radikal bakgrund.

Men rekrytering sker inte bara i fängelsemiljöer utan också i det vardagliga samhället.

– I fattiga miljöer finns det möjligheter för rekryterare att utnyttja den brist på tilltro på samhället som finns men fanatismen har ingen klass, den är så mycket mer problematisk än så.

– Även om vi behöver ta hårdare tag mot existerande terrorister så måste det också vara lika viktigt att försöka ingripa innan de gått så långt, säger Mona Sahlin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.