Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Moderaternas ekonomiska talesperson Elisabeth Svantesson meddelade under partiets Sverigemöte att man går till val med att man vill genomföra en stor bidragsreform Bild: THOMAS JOHANSSON / TT

Moderaterna vill sluta dela ut bidrag utan motprestation

Moderaterna vill att den som får försörjningsstöd ska göra en motprestation på heltid.
– Det är rimligt och rättvist, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk politisk talesperson,

Moderaterna som under helgen har Sverigemöte i Göteborg går till val med beskedet om att man vill genomföra en stor bidragsreform, med fyra tydliga ingångar.

• Partiet vill införa ett bidragstak, så att det alltid ska löna sig att gå till jobb från bidrag.

– Det ska inte gå att stapla bidrag på varandra, säger Elisabeth Svantesson.

Detaljer är inte helt klara, men tanken är att de samlade bidrag en person ska få maximalt ska kunna uppgå till omkring 75 procent av en ingångslön.

Bort med kvinnofällor

• Moderaterna vill också ta bort det man kallar kvinnofällor i bidragssystemen. Det man identifierat är att den ekonomiska vinsten är högre när den första personen i ett hushåll börjar arbeta än när den andra gör det. Detta, menar Elisabeth Svantesson, leder till att kvinnor inte kommer ut på arbetsmarknaden i samma utsträckning som män.

– Det måste vi göra någonting åt, säger hon.

• Partiet vill också att full tillgång till bidragssystemen endast ska ges till den som har permanent och laglig bosättning i Sverige.

• Den sista punkten handlar om att alla arbetsföra personer som får försörjningsstöd ska göra en motprestation på heltid. Som det ser ut i dag skiljer det sig väldigt mycket åt mellan olika kommuner.

Nödvändigt för att klara välfärden

– Vissa kommuner – som Växjö, Solna och Helsingborg – jobbar aktivt med varje person. På annat håll kan man kvittera ut sina pengar utan att behöva göra någonting. Och drivkraft påverkar, säger Elisabeth Svantesson.

Hon säger att det finns två orsaker till att man nu vill införa dessa reformer. Det ena handlar om att man vill få ut fler personer i sysselsättning – en tydlig motprestation kan göra att den som fastnat i bidragsberoende får incitament att påbörja en utbildning eller att ta ett jobb. Men det handlar också om att det kommer att bli tuffare ekonomiskt under kommande år.

– Den här bidragsreformen är tillsammans med sänkt skatt på låga inkomster centralt för att klara välfärden de kommande åren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.