Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderaterna svänger om Boråståg

Partiledningen fick vika sig när förslaget om nya stambanor diskuterades i utskottet på Moderatstämman. Nu talar det mesta för att partiet öppnar för alternativ finansiering.

Senare under fredagen väntar debatt och beslut i frågan om nya stambanor. Men en viktig delseger är redan vunnen för Västra Götalandsregionen och andra som tagit strid för en snabbare utbyggnad av järnvägsnätet.

Läs också: Magnusson tar strid för tåg till Borås

I de handlingar som tagits fram inför stämman hette det att utbyggnaden av nya stambanor ska ske i den takt som ekonomi tillåter och partiledningen stängde helt dörren för alternativ finansiering. Efter utskottsarbetet heter det att det både krävs ett underhåll av dagens järnväg och ny kapacitet: "Vi vill höja standarden på våra befintliga stambanor och bygga ut nya sträckningar".

Öppnar för alternativ finansiering

Det heter nu också att staten måste kunna pröva alternativa finansieringsmöjligheter vid investeringsprojekt.

Vändningen glädjer Västsvenska handelskammaren, som finns på plats i Örebro för att försöka övertyga ombuden om hur viktigt det är att en ny och bättre järnväg mellan framförallt Göteborg och Borås-Jönköping kommer på plats,

Anders Wagner som arbetar med opinionsbildning på Handelskammaren ser de nya skrivningarna som "en rimlig kompromiss".

Beslut sent på fredagskvällen

Förslaget kommer nu att behandlas under den debatt sent på fredagskvällen. Men vägen till nya spår har en bit kvar även om förslaget vinner stöd även där. Regeringen är i dagsläget inte beredd att lånefinansiera en ny tåginfrastruktur, så för att någon ska hända krävs att även den svänger. Eller att det blir ett maktskifte efter nästa år val.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.