Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, finansborgarrådet i Stockholm Anna König Jerlmyr och Johan Forssell, rättspolitisk talesperson, presenterar ett reformpaket med förslag på förebyggande åtgärder mot kriminalitet.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, finansborgarrådet i Stockholm Anna König Jerlmyr och Johan Forssell, rättspolitisk talesperson, presenterar ett reformpaket med förslag på förebyggande åtgärder mot kriminalitet. Bild: Maja Suslin/TT

Moderaterna lägger fram stort paket mot gängkriminaliteten

Moderaterna lägger fram 52 reformer för att förebygga brottsligheten. Satsning på idrott, längre skoldagar och polishundar som söker av skolor finns paketet.
– Om vi tar tillbaka kontrollen över de här skolorna kommer de bli tryggare. Då kommer gängen förstå att de inte har något där att göra, säger Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell till GP.

ANNONS
|

Moderaterna har fokuserat hårt på längre straff och hårdare tag mot kriminaliteten, men nu lägger partiet fram ett stort reformpaket för förebyggande arbete.

Det handlar om förändringar inom bland annat skolan och socialtjänsten som fokuserar på de runt 1 000 personer som, enligt polisen, rekryteras in i gängen varje år:

  • Skoldagarna ska förlängas med en timme, samtidigt som det ska bli obligatoriskt att erbjuda läxhjälp i skolan.
  • Vård istället för böter vid narkotikainnehav.
  • Sekretessen mellan socialtjänsten och polisen ska slopas redan nästa år, genom att lagförslag läggs fram i snabbspår.
  • Ungdomsfängelser och ungdomsdomstolar.

Partiet vill också införa ett idrottslyft för utsatta områden.

– Vi tror att det finns en väldig potential i idrotten, inte minst i utsatta områden, för att blanda barn från olika socioekonomiska grupper och områden. Fotbollen är ett fantastiskt sådant exempel. Det kan också handla om basket, eller handboll, det kan handla om boxning som räddat många killar på väg ut i kriminalitet, säger Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell.

ANNONS

Polishundar på skolorna

Partiet vill också att poliser och polishundar ska få genomsöka skolor i jakt på narkotika även under skoldagen, när eleverna är på plats. Forsell tycker att det här verktyget används för lite idag.

– Skolor används för bruk av narkotika, försäljning av narkotika, att man gömmer narkotika där inne. Det är en väldig otrygghet, så vi måste få bort narkotika från skolorna, och där tror vi att hundsök är ett viktigt redskap för att göra det. Det är ytterst för elevernas trygghet.

Hur tror du att elevernas trygghet påverkas när poliser och hundar söker av deras skola?

– Det här finns ju till för elevernas trygghet. För varje barns rätt att få gå i en skola utan narkotika. Jag tror att många elever skulle se positivt på om vi skulle få bort narkotikan.

Så det är värt att vissa elever känner sig oroliga när det kommer in polishundar, för att det blir mer trygghet överlag?

– Min bild är att polisen är väldigt duktig när de går in på skolor idag, är väldigt mån om att ha en dialog med elever och lärare och förklara varför man gör saker och vilket syftet är. Återigen det här är för att få bort knarklangarna från skolan. Och jag är övertygad om att många elever skulle tycka att det vore en befrielse att få bort narkotikan från skolan, säger Forsell.

ANNONS

Även partiets tidigare förslag om bidragstak finns med i paketet.

På vilket sätt motverkar bidragstak brottsligheten?

– Det mest brottsförebyggande som finns är barn som växer upp i trygga familjer där mamma, pappa går till jobbet och ger barnen sunda normer och värderingar. Bidragstak, tillsammans med sänkt skatt på arbete, lägger grund för att fler ska få det här första jobbet. Vi kan ju aldrig acceptera i Sverige att det lönar sig bättre att gå på bidrag än att arbeta. Det är precis den typen av kravlöshet som lagt grunden för det här utanförskapet vi har idag.

Sänkt straffmyndighet

I paketet finns också Moderaternas gamla förslag om sänkt straffmyndighetsålder. I dag ligger den på 15 år.

Partiet vill också att kriminalvården tar över ansvaret för personer under 18 år som begår grova brott. På partiets stämma i höstas togs exempelvis beslutet att M vill se ungdomsfängelser och sänkt ålder för straffmyndighet, med inriktningen att få ned den till 13 år.

På en fråga från GP om det här innebär att 13-åringar ska sitta i ungdomsfängelse svarade Forsell då:

– Det handlar snarare om 16–17-åringar. Vi skulle nog inte placera 13–14-åringar i ungdomsfängelse. Det var inte syftet med det här. Det skulle nog vara att dra det lite väl långt.

ANNONS

LÄS MER:Är Ulf Kristersson Sveriges nästa statsminister?

LÄS MER:M vill se skärpta straff för brott mot äldre

LÄS MER:Kristersson: "Dubbla straffen för gängkriminella"

LÄS MER:Snart avgörs tuffa statsministerkampen

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS