Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Välfärdsfrågor toppade Kungsbackamoderaternas valspurt. Bild: CIPRIAN GORGA
Välfärdsfrågor toppade Kungsbackamoderaternas valspurt. Bild: CIPRIAN GORGA

Moderaterna håller Kungsbacka i ett fast grepp

Moderaterna går tillbaka några procent, men alliansen går framåt i Kungsbacka. Allra mest ökar SD, som knappar in på S i kommunen.

Vid valet 2014 fick Moderaterna 34,3 procent av rösterna i Kungsbacka. När rösterna är färdigräknade går det att konstatera att de backar till 30,3, men kommunalrådsordförande Hans Forsberg är nöjd.

– Till skillnad från riksdagsvalet går det väldigt bra för Moderaterna i Kungsbacka, säger han.

Han förklarar valframgången för Moderaterna och alliansen med att de varit väldigt aktiva i slutspurten och knackat dörr.

– De viktigaste frågorna för oss är att bygga ut äldreomsorgen och skolan, och det ser ut som att väljarna tycker det också.

Sverigedemokraterna ökar mest

C landar på 13,4 procent, L på 9,4 och KD på 5,7. Sverigedemokraterna har ökat från 9,4 procent till 14,4 procent – den största ökningen bland alla partier i Kungsbacka. Trots det behåller Socialdemokraterna rollen som näst största parti i kommunen med 15,4 procent, vilket är ett tapp på drygt en procentenhet.

– Än så länge är vi näst största parti och det är jag väldigt glad över. Uppfattning om Kungsbacka kommun är att den är väldigt borgerlig, och det är den, men när man berättar för folk att Socialdemokraterna är näst största parti blir de väldigt förvånade, säger Eva Borg (S), andra vice ordförande i kommunstyrelsen.

SD knappar ändå in på Socialdemokraterna i Kungsbacka, endast en procentenhet skiljer dem åt.

– Nu när man har sett resultatet så har samma vindar blåst över hela Sverige: M, S och MP tappar och KD och SD går framåt. Så ser det ut i Kungsbacka också. På riksplan gick SD ännu mer framåt än de gjorde i Kungsbacka och det glädjer mig. Men man ska alltid ha respekt för hur väljarna röstar, säger Eva Borg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.