Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderat vill byta huvudstad

Stockholm - hem åt det svenska kungahuset och Sveriges statsminister - Sveriges största stad och huvudstad. Men frågan är hur länge till?

För nu vill nämligen en moderat riksdagsledamot se en utredning om Stockholm verkligen ska vara Sveriges huvudstad.

Lotta Olsson (M) skriver i sin motion att politikerna i Stockholm inte har prioriterat kommunikationsmedel, som bil och flygtrafik, till huvudstaden.

”Regeringen bör därför tillsätta en utredning för att utreda om Stockholm ska befrias från uppdraget som huvudstad. Statens institutioner måste vara tillgängliga för övriga landet och finns inte tillräckligt lokalt stöd i Stockholm för uppdraget som huvudstad, bör staten ge uppdrag till annan stad att långsiktigt ta över funktionen som huvudstad.”

Olsson lyfter fram Washington D. C. som ett exempel på att ett lands största stad inte nödvändigtvis även behöver vara huvudstad.

Vidare skriver Lotta Olsson:

"Framförallt får inte Stockholm vara ett hinder för övriga landets utveckling. När den politiska majoriteten i Stockholm inte prioriterar tillgängligheten till Stockholm som huvudstad, genom att arbeta för att kommunikationsmedel som bil och flygtrafik till Stockholm från övriga landet har förutsättningar att fungera, bör detta mana till eftertanke."

Det går att ana att Olsson är missnöjd med att Stockholms nya rödgröna styre satt Förbifart Stockholm på paus liksom öppnat för att bygga igen Bromma flygplats med bostäder.

Och det kanske är här öppningen för Göteborg infinner sig. Möjligtvis kan Västsvenska paketet höja Göteborgs aktier att på sikt ta över rollen som Sveriges huvudstad.

Det går även att argumentera för att Göteborg redan nu är redo att axla ansvaret utan att någon knappt skulle märka skillnaden. Vi har nämligen liknande konflikter som Stockholm men våra är mer huvudstadsvärdiga.

Stockholms kollektivtrafik brukar ofta kritiseras, men det är ingenting mot Göteborgs. Förbifart Stockholm har debatterats flitigt i Stockholms stadshus och riksdagen. Göteborg är redo att presentera debatten om trängselskatt, Västlänken och folkomröstningsresultatet för hela svenska folket. Dessutom kan Stockholms tv-ek inte mäta sig mot Göteborgs 160 lindar i centrum.

Men den stora frågan är nog om motionen får gehör i riksdagen.

Totalt lämnades 2901 motioner in under den allmänna motionstiden för 2014. Av samtliga motionsförslag mellan 2010-2014 fick bara 1,6 procent ja, enligt P4 Stockholm.

Så chansen att Stockholm, som grundades av Birger Jarl år 1252, blir av med huvudstadstiteln får räknas som tämligen liten.

När Sveriges Radio frågade stockholmare själva vilken stad de vill ska ta över som huvudstad föll valet på antingen Malmö eller Göteborg. Olsson däremot, som själv är från Örebro, valde att ducka frågan.

– Det finns många städer i mitten av Sverige jag tror skulle kunna ta på sig uppgiften, om inte Stockholms rödgröna ledning tänker om, säger hon till P4 Stockholm.

Läs också: I september funderade komikern Per Andersson över förhållandet mellan Stockholm och Göteborg. Sanningen: Stockholm är egentligen Göteborg

Fakta: Motion till riksdagen: 2014/15:2615

Utred Stockholms långsiktiga uppdrag som huvudstad

Förslag till riksdagsbeslut

1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda vilken som är den mest funktionella placeringen av Sveriges

huvudstad.

Motivering

Stockholm är inte bara en stad, Stockholm är dessutom Sveriges huvudstad. Som huvudstad har Stockholm ett större ansvar än andra städer, att inte bara se till den egna stadens utveckling utan dessutom tillse att övriga landet utvecklas. Framförallt får inte Stockholm vara ett hinder för övriga landets utveckling. När den politiska majoriteten i Stockholm inte prioriterar tillgängligheten till Stockholm som huvudstad, genom att inte arbeta för att kommunikationsmedel som bil och flygtrafik till Stockholm från övriga landet har förutsättningar att fungera, bör detta mana till eftertanke. Kommunikationen till en huvudstad är inte bara ett lokalt ansvar, det är ett nationellt ansvar. Regeringen bör därför tillsätta en utredning för att utreda om Stockholm ska befrias från uppdraget som huvudstad. Statens institutioner måste vara tillgängliga för övriga landet och finns inte tillräckligt lokalt stöd i Stockholm för uppdraget som huvudstad, bör staten ge uppdrag till annan stad att långsiktigt ta över funktionen som huvudstad. Flera städer ligger mera centralt i landet än Stockholm och skulle långsiktigt kunna bli ett bra alternativ som huvudstad.

Huvudstaden i ett land behöver inte samtidigt vara landets största, vi ser exempelvis Washington D. C. som är USAs politiska centrum men absolut inte den största staden i USA.

Lotta Olsson (M)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.