Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Kompositören Jacob Mühlrad är enligt Ellegalans jury Årets bäst klädde man.

"Mode är samtidens spegel"

Sveriges mest prestigefyllda modepris har delats ut och på årets Ellegala är det kultursfären som skördar stora framgångar. Litteraturprofessorn Sara Danius och kompositören Jacob Mühlrad är årets bästa klädda, medan artisten Linnea Henriksson får priset som Årets look.

- Om min stil skulle vara ett musikverk skulle det vara en korsning mellan Bob Dylan, Steve Reich och Schönberg, säger en glad och överraskad Jacob Mühlrad.

Musikvärldens älskling komponerar enligt juryn ”sin personliga stil med samma klassiska elegans och genialiska modernitet som sina musikaliska verk”.

- Egentligen är jag inte så intresserad av vad jag själv har på mig, jag tycker att mode är någonting mycket större. Det är samtidens spegel som många gånger lyckas bättre än konsten att reflektera den tid vi lever i, säger han.

Konst och mode

Jacob Mühlrad har modet med sig i familjen och nämner sin mamma, en gång inköpschef på varuhuset NK, som sin stilmässiga förebild liksom designern Yves Saint Laurent.

- Som kompositör intresserar jag mig för modeskapare som inte bara gör kommersiella kollektioner utan också söker konsten genom modet och modet genom konsten. Ett bra exempel på det är Saint Laurent när han skapade en coctailklänning som hyllning till konstnären Piet Mondrian.

I övrigt tycker Jacob Mühlrad att man ska vara försiktig med att döma människor utifrån vad de har på sig.

- Det säger inte så mycket om en människa egentligen, men däremot kan mode vara ett uttryck för demokrati. För rätten att ha på sig vad man vill. Det man har på sig kan också symbolisera något, som min Davidsstjärna, som jag alltid har på mig, gör.

TT: Vad hittar vi inte i din garderob?

- Ingenting förmodligen, för jag brukar ha kläderna utanför min garderob, spridda runt om i lägenheten, säger Jacob Mühlrad med ett skratt.

- Men en kortärmad skjorta skulle jag nog inte ta på mig.

En stillegend

Sara Danius djärva Nobelkreationer i både färg och form har knappast undgått någon och det är också hennes mod som hyllas av Ellejuryn. Knytblusens okrönta drottning beskrivs som ”en stillegend utan like och en oöverträffad virtuos när det gäller att kommunicera med garderoben”.

Till Årets designer utsågs Carin Rodebjer och även för en etablerad kreatör betyder ett sådant här pris mycket.

- Mode är här och nu och man är aldrig bättre än sin senaste kollektion. Vi har växt mycket de senaste åren och har väldigt mycket ny personal ombord. Det här är jätteroligt både för mig och för teamet och för kunderna. Ett bevis på att vi jobbat hårt, säger hon.