Förbjudet, men vanligt ändå. Arkivbild.
Förbjudet, men vanligt ändå. Arkivbild.

Mobilförbud i bilen avskräcker få

Lagen om mobilförbud i bilen verkar ännu inte haft någon större avskräckande effekt. Under de första fyra månaderna har drygt 600 personer åkt fast.

ANNONS
|

391 bilförare har åtalats och i majoriteten av fallen har tingsrätten dömt föraren till 1500 kronor i böter. Sedan maj har det dock utfärdats fler strafförelägganden än att ärendena gått till åtal. Ett strafföreläggande kan meddelas när den misstänkte erkänner brottet och det är klart vilket straffet blir.

- Nu har vi fått en praxis för vilket straffet blir och då kan man också börja skriva strafförelägganden, säger kammaråklagare Johan Bülow, vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Malmö.

ANNONS

- Nästa steg är att polisen ska kunna skriva ordningsbotsföreläggande. Det är ute på remiss nu.

Lagen om förbud mot att hålla i mobilen eller annan kommunikationsutrustning trädde i kraft den 1 februari i år. Enligt Transportstyrelsen är mobiltelefoner inblandade i runt 100 trafikolyckor per år.

De första fyra månaderna sedan lagen trädde i kraft har antalet personer som tagits av polis varit ungefär samma varje månad.

Det finns vissa undantag från förbudet. Det gäller inte fordon i blåljusverksamhet eller liknande, som vid räddningstjänst eller sjuktransporter eller för till exempel barnmorskor, läkare och kriminalvårdspersonal vid brådskande ärenden.

TT

Fakta: Så många har åkt fast

Februari: 129, varav 105 gick till åtal, 3 strafförelägganden

Mars: 170, varav 137 gick till åtal, 2 strafförelägganden

April: 142, varav 114 gick till åtal, 16 strafförelägganden

Maj: 154, varav 35 gick till åtal, 111 strafförelägganden

Källa: Åklagarmyndigheten

ANNONS