Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Moa Günes har opererat in p-stav två gånger. Tror hon. Eftersom den andra inte går att hitta kan hon ha levt i tron att hon var skyddad när hon i själva verket inte var det. Eller att hon inte kan bli med barn för att hon har en p-stav i kroppen som ingen kan hitta.

Moa Günes p-stav försvann i armen

Två gånger har Moa Günes p-stavar försvunnit i hennes arm. Den första fick opereras ut, den andra är fortfarande spårlöst borta. – Ingen varnade mig för att det kunde bli så här, säger hon.

Det har nu gått ett halvår sedan 27-åriga Moa Günes besökte barnmorskan i sin hemstad Gällivare för att ta ut sin p-stav. 
Ingreppet, som innebär ett litet snitt på insidan av armen, görs med lokalbedövning och är i vanliga fall över på några minuter. Men för Moas del skulle det bli starten på en utdragen historia där läkarna ännu inte har kunnat hitta implantatet och där man nu betvivlar att hon ens har haft något i sin arm de senaste tre åren.
– Jag har träffat barnmorskor och läkare i omgångar, gjort ultraljud och magnetröntgats. Men ingen har hittat den. Nu har man konstaterat att den inte finns i min arm. Jag vet inte vad som känns värst – att jag kanske inte kan få barn för att min stav är borttappad i min kropp eller att jag har gått runt och trott att jag har haft ett skydd som kanske inte varit där, säger hon.

Blodprover har nu skickats till Holland för analys då man ska försöka se om Moa har könshormonet gestagen, som p-staven utsöndrar, i sitt blod.
2013 skulle Moa ta ut sin första p-stav, vars verkningstid går ut efter tre år, och sätta in en ny. Även denna gång hittade inte barnmorskan implantatet och Moa fick undersökas med ultraljud.
– Efter ett tag lyckades de lokalisera vart den satt. Den hade förflyttat sig i armen och jag blev tvungen att sövas ner för att få den bortopererad, berättar hon. 
Under operationen skulle läkarna sätta in den nya staven. Men när Moa vaknade efter narkosen hade hon bara ett snitt i armen och hon kände aldrig någon p-stav innanför huden.
– Eftersom de aldrig sätter in p-staven i samma hål tyckte jag att det var konstigt att jag bara hade ett enda ärr i armen. Men jag litade på att de visste vad de gjorde och jag antog då att de hade satt in den i samma hål, säger hon.

Bild: Thea Holmqvist.

Hon berättar vidare att läkaren som utförde operationen förklarat att p-staven kan ha fastnat i insättningshylsan och därmed aldrig satts in i armen.
GP har sökt läkaren som inte kan ge några kommentarer i enskilda patientfall.
Moa Günes har gjort en anmälan om händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Hon är upprörd över sin situation och tycker att det är beklagligt att hon aldrig fick någon information om att det här skulle kunna ske.
– Ingen barnmorska har varnat mig för detta. De sa bara att jag om tre år skulle komma tillbaka och ta ut den. Men de läkare jag träffat nu efteråt säger att det här inte alls är ovanligt. De menar att p-staven ibland kan vara svår att hitta, säger hon.
IVO har under de senaste sex åren fått in fem olika anmälningar där problem uppstått i samband med att patienter ska ta ut sina p-stavar.

Helena Kopp Kallner, läkare på enheten för obstetrik och gynekologi på Danderyds Sjukhus, menar att Moa Günes fall är högst ovanligt.
– Det kan ibland vara svårt att lokalisera en p-stav eftersom det kan bildas fettlager mellan huden och implantatet under de år som den sitter i armen. Men av de patienter som kommer till oss varje år för att ta ut sina p-stavar är det ett fåtal som måste skickas på röntgen eller operation. Det handlar kanske om en på tusen, säger hon.
På Karolinska sjukhuset säger man att högst två patienter per år behöver ta ut sina p-stavar genom operation.
Helena Kopp Kallner säger att det inte är farligt om en p-stav sitter kvar i armen längre än vad den är verksam, och att p-stavar inte kan vandra i kroppen om de sitter rätt från början.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.