Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Mitt bästa tal någonsin på Götaplatsen"

Göran Persson är säker på att valet avgörs på valdagens kväll, att jakten på röster måste pågå in i det sista. Men efter talet på Götaplatsen på lördagen tog han ledigt.
- Mitt bästa tal någonsin här på Götaplatsen.
Någon minut efter att han lämnat scenen slog sig Göran Persson ned på trappan till Konserthuset för att svara på pressens frågor.

Ingen kunde säga annat än att vädergudarna var på sitt bästa humör och lät solen visa sitt allra vackraste leende. Och hur väl stämde det gamla talesättet - sol ute, sol inne, sol i sinne - på Göran Persson i går?

- Jag är glad, sa han, och berättade att han gärna hade kampanjat en vecka till och att han känner sig säker på en valseger. Även om han är lika säker på att den blir knapp.

- Det var ett fantastiskt gensvar hos publiken här. Att stå här på Götaplatsen inför dessa människor är så nära kärlek man kan komma.

Om denna kärlek gjorde honom förblindad eller inte, det vet bara han själv. Men medan polisen räknade till mellan 1 800 och 2 000 huvuden i publiken slog statsministern fast att minst 5 000 kommit för att lyssna på hans sista tal i valrörelsen.

Hans soliga sinne förmörkades inte ens, sa han, av det flertalet opinionsundersökningar som i går visade på ett övertag för det borgerliga blocket.
- Vi kommer att vinna, men det gäller att hänga i in i det sista.

Dock var talet i Göteborg hans sista publika insats i valrörelsen. Både Göran Persson och övriga partiet kommer att hålla sig till traditionen och inte kampanja på valdagen, medan allianspartierna framträder på gator och torg in i det sista.

Och traditionen är stark, inte bara i det avseendet. Talet som Göran Persson själv var mycket nöjd med, bjöd inte på några överraskningar vare sig i sakfrågor eller retorik.

Göran Persson bedömde själv att talet var "agitatoriskt kraftfullt och ideologiskt välbyggt, även om tal kan vara mer eller mindre intellektuella".

För dem som lyssnat på statsministerns tidigare tal under valrörelsen och följt partiledarutfrågningar i media var dock metaforerna desamma, liksom taktiken. Han fortsatte med att lägga tonvikten vid vad de fyra motståndarpartiernas politik kommer att innebära, snarare än att presentera den egna.

Även om han förnekade det själv så fanns där stråk av trötthet hos Göran Persson på lördagen. För samtliga partiledare för de sju riksdagspartierna har åtminstone den sista veckan bestått av dagliga maratonlopp. Göran Persson har kanske fått springa mest.

Alliansen har möjligtvis kunnat löpa stafett i stället för hela maror, tack vare överenskommelsen om att de är överens. Men när Göran Persson och hans samarbetspartners gör en poäng av att det gör skillnad vilket av de tre partierna som väljarna röstar på, innebär det kanske också längre löpsträckor.

Persson ska inte bara bemöta och attackera Alliansen, han ska också vara lagom i sitt bemötande av, och attackerande mot, samarbetspartierna - det gäller att visa att han vill regera ensam, men kan regera tillsammans.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.