Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En vårdmiss ledde i förlängningen till benamputation. Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.
En vårdmiss ledde i förlängningen till benamputation. Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Miste underbenet efter vårdmiss

En diabetespatient i Småland fick sitt underben amputerat till följd av ett misstag vid en tidigare fotoperation. Nu anmäler Region Kronoberg händelsen till Inspektionen för vård och omsorg enligt Lex Maria.

Under fotoperationen uppmärksammade inte personalen att patienten hade en konstgjord pulsåder i låret. Vid operationen stängdes blodflödet till benet av med hjälp av en manschett runt låret. Detta görs rutinmässigt vid den här typen av operationer, men det är en olämplig åtgärd på patienter med konstgjord pulsåder, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Följden blev försämrat blodflöde i det konstgjorda kärlet och patienten fick därför genomgå en kärloperation för att förbättra blodflödet. Detta lyckades, men på grund av sårbildningar som inte läktes blev amputation nödvändigt.

Sjukhuset har ändrat rutinerna efter händelsen, bland annat genom en utökad checklista inför operation.