Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Misstroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) sammanfaller med två stora militärövningar.

Misstroendet kan äventyra säkerheten

Misstroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) kan få stora säkerhetspolitiska konsekvenser, varnar en försvarsexpert. Riksdagsvoteringen kommer att krocka med två stora försvarsövningar: en svensk och en rysk.

I höst hålls den största militärövningen i Sverige på över 20 år. Samtidigt arrangerar Ryssland en egen storövning tillsammans med Vitryssland. Parallellt kommer riksdagen att rösta om misstroende mot försvarsminister Peter Hultqvist.

- Det skulle kunna bli en möjlighet för ryssarna att kasta bensin på brasan. De kan säga att Hultqvist inte har trovärdighet och att svensk säkerhetspolitik är äventyrlig. Den säkerhetspolitiska stabiliteten kan skadas, säger Lars Nicander, chef för centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan.

21 000 militärer

Under den svenskledda övningen Aurora 17 deltar 19 000 svenska militärer och 2 000 inbjudna utländska. Runt 10 000 ryska och vitryska soldater kommer att delta i övningen Zapad 17, enligt den ryska nyhetsbyrån Tass.

Om någon form av incident inträffar under övningarna kan det fort eskalera till en krissituation, enligt Nicander.

- Skyller man en incident på Sverige är det väldigt viktig att man snabbt går ut och dödar den. Det har Hultqvist visat att han har förmåga att göra och han är insatt i problematiken. Just Aurora 17 är väldigt viktig för den allmänna säkerhetspolitiska stabiliteten i Östersjöområdet, säger Lars Nicander.

Påverkar inte

Men Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman ser inte några risker med situationen.

- I går visade Stefan Löfven på hur snabbt nya ministrar tillkommer. Jag ser inte framför mig att landet kommer stå utan vare sig försvarsminister eller regering, oavsett utgången av den här misstroendevoteringen, säger han.

Men om nya uppgifter som förklarar Peter Hultqvists agerande framkommer är det är möjligt att misstroendeförklaringen mot försvarsminister dras tillbaka.

- Allt som kommer fram från i dag till dess att omröstningen sker måste beaktas, allt annat vore helt orimligt, säger Allan Widman.

Enligt Torbjörn Larsson, statsvetare på Stockholms universitet, skulle en förstärkt hotbild kunna tvinga oppositionen att dra tillbaka misstroendeförklaringen.

- Låt oss säga att ryssarna gör något hotfull mot Sverige då är det kanske inte lämpligt att avskeda försvarsministern i det ögonblicket. Men något väldigt ordentligt måste till som förändrar bilden, säger han.

Speciellt läge

Enligt Peter Hultqvist kommer Sverige att befinna sig i ett speciellt säkerhetspolitiskt läge under övningarna.

- Det är klart det är viktigt att det finns en försvarsminister i sammanhanget och det är klart att en ny försvarsminister alltid har en inkörningsträcka. Men jag vill inte diskutera det här utifrån min person. Däremot är det bra med kontinuitet och stabilitet i samband med den här typen av omfattande övningsverksamhet, säger han.

Om det skulle dyka upp en krissituation till hösten är Hultqvist beredd att hantera den.

- Jag är försvarsminister och jag är beredd att fortsätta som försvarsminister och i det jobbet ingår att hantera den typen av situationer om de uppstår, säger han.