Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den kris som Stefan Löfvens regering nu genomgår saknar motstycke, säger statsvetaren Jonas Hinnfors. Arkivbild.

"Misstroende och kris utan motstycke"

Den kris regeringen står inför saknar motstycke inom svensk politik. Statsminister Stefan Löfven (S) kommer nu tvingas att offra några av sina starkaste kort, tror statsvetare som TT har talat med.

Efter Alliansens misstroendeförklaring mot tre tunga ministrar har Stefan Löfvens regering försatts i en djup kris, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

- Jag har aldrig varit med om att man misstroendeförklarar tre personer. Dessutom sitter de på tunga poster vilket gör att trycket blir större för statsministern. Hade det varit någon udda minister hade det varit annorlunda, säger han.

Svåra scenarion

Det finns inga andra historiska exempel i svensk politik att falla tillbaka på, enligt Hinnfors.

- Det är inte som i andra länder som exempelvis Finland där man misstroendeförklarar ministrar titt som tätt och så får de gå och slutligen komma tillbaka. Sverige har relativt sett alltid haft en stabil regering.

Han säger att Löfven nu ställs inför svåra scenarion framöver och oavsett utfall kommer det att bli svårt att fortsätta som om ingenting har hänt.

- Han kan antingen låta misstroendevotumet gå igenom och sitta kvar till nästa val eller så kan han välja att sparka ministrarna själv.

Alliansen kan backa

Även statsvetaren Tommy Möller instämmer att det är rimliga scenarion, men tror att statsminister även kan ställas inför andra utfall.

- Det finns en möjlighet att Stefan Löfven ställer förtroendefrågan för hela regeringen och att om ministrarna fälls så avgår hela regeringen. Väljer riksdagen att fälla hela regeringen har vi en regeringskris.

Enligt honom är detta inte ett önskescenario för Alliansen, särskilt inte för Liberalerna och Centern.

- Man vill inte ha en regeringskris. Man är inte beredda att ta över regeringsmakten med stöd av SD och vill inte ha ett nyval. Det finns då en möjlighet att man inte väljer att fullfölja misstroendevotumet, säger Möller.

Skadeskjuten regering

Oavsett om tre ministrar får gå kommer pressen i slutändan att falla på Stefan Löfven när den nya regeringen får svårt att fokusera på sina sakfrågor fram till nästa val, enligt Jonas Hinnfors.

- Men en sådan skadeskjuten regering har Löfven alternativet att avgå eller att utlysa ett extra val. Det senare kan ses som ett sätt för Löfven att sätta hårt mot hårt genom att flytta fokus till Alliansen och deras svårigheter att bilda regering utan att få stöd från Sverigedemokraterna.

Men statsvetaren Tommy Möller tror att ett extra val är uteslutet – även om det finns en risk för det.

- Det som talar emot är att vi ska ha ett val om ett år och det tar tid för systemet innan ett sådant val kan hållas. Bollen ligger nu hos Löfven, säger han.