Misstänkt mördare ändrade version - rättegången tas om

Tingsrätten ansåg att det var bevisat: Mannen hade mördat sin flickvän genom att tända eld på det skärgårdshus som hon befann sig i. Mannen har nekat till brott under hela utredningen men under den rättspsykiatriska utredningen kom han plötsligt med en helt ny version. På grund av jäv var därför rättegången tvungen att göras om och nu startar den nya förhandlingen. Försvarets nya bevisning - förhör med vännerna.

ANNONS
|

Vid midnatt den femte juni förra året såg en kvinna hur en man i 65-årsåldern – endast iklädd ett par kalsonger – kom gående på en väg på en ö i Haninge kommun söder om Stockholm.

Mannen berättade att ett hus brann och till slut kom det fram att hans flickvän var kvar inne i skärgårdshuset. Räddningstjänsten larmades till platsen men när de kom fram var flickvännen redan död.

Polisen misstänkte att det var mannen som startat elden för att döda sin flickvän. Han åtalades för mordet. I åtalet skrev åklagaren att mannen misstänks för att ha "dödat NN genom att anlägga en brand i det hus där hon befann sig. Döden orsakades av kolmonoxidförgiftning och/eller brännskador."

ANNONS

Bevisat: Han mördade flickvännen

När rättegången avslutades meddelade rätten att de ansåg att det var bevisat att mannen gjort sig skyldig till mord på kvinnan. Men innan han skulle få sin dom bestämde de att han skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Enligt Rättsmedicinalverkets undersökning lider inte mannen av någon allvarligt psykisk störning idag. Han begick inte heller brottet under påverkan av allvarlig psykisk störning.

Men under den rättspsykiatriska undersökning ska mannen ha lämnat helt nya uppgifter om mordet.

Mannen har från början nekat till brott och han har ändrat sin version flera gånger. Och vad han sa under den rättspsykiatriska undersökningen är okänt.

– Det vill jag inte berätta utan det är han som ska berätta det inför domstol, har mannens advokat Kerstin Koorti sagt.

Rättegången måste göras om

Efter detta stod det klart att rättegången behövde göras om.

– I och med att man kommer med nya uppgifter ansåg tingsrätten att man inte kan utesluta att de uppgifterna kommer att ha betydelse i skuldfrågan. Och har man en gång kommit fram till att han är skyldig till mord så kan de inte objektivt rättsbedöma de nya uppgifterna och då är det jäv, sa då Kerstin Koorti.

Rättegången startar under måndagen. Inför denna har försvaret begärt att två av mannens vänner ska förhöras. I förhören har de berättat att deras vän sagt att den nu döda kvinnan var "hans livs kärlek". En av kompisarna sa att han är "förvånad" över anklagelserna och kallade det "orimligt". Kompisen påstod också att mannen "aldrig lyft handen mot någon".

ANNONS

Vännerna säger båda två att mannen aldrig pratat illa om sin flickvän.

LÄS MER: Brände inne sin flickvän – inte allvarligt psyksjuk

Annan syn på förhållandet

Men från andra har det kommit helt andra uppgifter. Under utredningen har det framkommit att kvinnan ville avsluta förhållandet.

En nära anhörig till kvinnan har berättat i polisförhör att kvinnan, flera gånger, försökt göra pauser i förhållandet. Hon tyckte att mannen hade blivit jobbig och efterhängsen.

Den anhöriga berättar också om att kvinnan en gång blivit rädd för mannen när han blev väldigt arg.

– Deras mamma ville avsluta relationen med den här mannen av olika skäl, men han hade svårt att förstå att hon ville det, har även barnens målsägandebiträde Mari Scaub sagt.

ANNONS