Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/14

Misstänkte mannens ord innan dubbelmordet

Han misstänks för att ha mördat två personer i Hudiksvall två dagar innan julafton. Ett dubbelmord han kan ha begått under allvarlig psykisk störning. Nu kommer uppgifter om att ett vittne hört att mannen i 20-årsåldern - strax innan mordet - sagt att han skulle göra något dumt.

Sent på kvällen den 22 december ringde en kvinna SOS och sa att det kommit in en man i huset där hon befann sig. Telefonen lämnades sedan över till en granne som befann sig i samma hus. Han sa till SOS-operatören att mannen sagt att han tappat minnet.

Sedan hördes skrik
– Man hör kvinnan skrika och även ljud från mannen. Efter ett tag blir det tyst, har åklagare Christer Sammens till Aftonbladet.
När polisen kom till huset intill en sjö norr om Hudiksvall var mannen i 60-årsåldern och kvinnan i 70-årsåldern svårt skadade. De fördes till sjukhus men deras liv gick inte att rädda.

LÄS MER: Misstänkte dubbelmördarens försvar

Blod i terrängen

Då startade en intensiv polisjakt efter den misstänkte mördaren. Ute i terrängen hittades blod som polisen misstänkte var mördarens.
Dagen efter sökte en man i 20-årsåldern vård. På sjukhuset grep då polisen mannen. De misstänkte att han låg bakom dubbelmordet.
– Han har skador, som vi misstänker att han har fått i samband med morden, har åklagaren Christer Sammens sagt.

Själv hävdar han något annat.
– Han har själv blivit utsatt för brott den aktuella kvällen här i Hudiksvalls kommun, har mannens advokat, Jan Nyman, sagt tidigare och fortsatt.
– Han har blivit utsatt för ett rånförsök under vilket han blivit skadad.
Advokaten berättade att hans klient sagt att han fått ta emot knivhugg.

LÄS MER: "Det mesta pekar på vansinnesdåd"

Åklagaren: "Hur i helvete..."

Åklagaren har tidigare uttryckt det hela som ett vansinnesdåd.
– Vi har inte hittat någon rationell förklaring till det här, eller varför han har varit där ute. Frågan är: "Hur helvete går man bara in hos någon och bara mördar?" Den frågan har vi inget svar på än, sa då Christer Sammens.
Enligt advokaten är både mordplatsen, området däromkring, samt offren helt okända för den misstänkte mördaren.
Det har tidigare framkommit att den misstänkte dubbelmördaren tidigare har varit i kontakt med psykiatrin.
– Hans psykiska hälsa tror jag kan ha haft betydelse, men mer än så vill jag inte spekulera. Vi har haft ett inledande förhör med honom och han nekar till brott och har lämnat en kommentering till anklagelserna, säger Christer Sammens.

LÄS MER: Offren talade med SOS under dubbelmordet

Kanske psykiskt sjuk

Han har nu genomgått en så kallad paragraf sju-utredning som är en mindre rättspsykiatrisk undersökning. I resultatet av denna framgår det att det "kan misstänkas" att mannen var allvarligt psykiskt sjuk vid gärningstillfället och att han också kan ha varit psykisk tsjuk när undersökningen gjordes. De rekommenderar därför att en större rättspsykiatrisk utredning ska göras.

I handlingarna framgår det att han tidigare legat inne, under en veckas tid, på en psykiatrisk avdelning för att ha bedömts lida av tvångstankar. Under utredningen som nu gjorts ska mannen ha sagt att han inte minns att han var inblandad i dubbelmordet. Han påstår också att han inte var påverkad av "rusmedel" vid tidpunkten.

I de nya handlingarna som lämnats in till tingsrätten finns också nya uppgifter om vad vittnen sett och hört. Det framgår att vittnen ska ha hört hur mannen i 20-årsåldern sagt att han "skulle göra något dumt" och "något som skulle göra att han antingen skulle dö eller hamna hos polisen". Detta skulle sedan gå att läsa om i tidningen, ska han ha sagt. Mannen i 20-årsåldern kommenterade själv dessa uppgifter med att han inte minns något.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.