Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Misstänkte mördarens sms: "Slå ihjäl skiten"

Mannen bröt sig in till Lotta, 41, och misshandlade henne till döds. Gärningsmannen - en tidigare pojkvän som själv ringde och larmade SOS. - Det har gått åt helvete, sa han i larmsamtalet enligt Expressen. Nu har han åtalas. – Det är jättejobbigt just nu. Allting rivs upp men det är ändå skönt att det får bli ett avslut. Så känns det, säger Lottas storasyster.

Mannen var i 35-årsåldern, och han började uppvakta henne. Vid ett tillfälle ska mannen ska ha åkt hem till Lotta med hundra röda rosor, enligt Expressen.

Lotta och mannen inledde snart en relation.

Men det kärleksfulla förhållandet förvandlades snart till ett helvete. När mannen började hota, trakassera och utsätta Lotta för våld försökte hon bryta förhållandet med honom. Enligt en vän till Lotta, som Expressen pratat med, ska hon ha börjat bli rädd för mannen. Vänner och släktingar till Lotta ska också ha kontaktat polisen för att de är oroliga för henne.
Tillslut anmälde Lotta expojkvännen för hoten, trakasserierna och för att han misshandlat henne. Mannen anhölls i sin frånvaro misstänkt för grov kvinnofridskränkning.
Men av rädsla för mannen drog Lotta tillbaka sin anmälan, enligt TT. Då hävdes anhållan och utredningen lades ner.

"Gått åt helvete"

Bara några dagar senare, natten till den fjärde juni i år, tog mannen sig in i Lottas hem i Bromma. Taxin anlände till adressen klockan 05.10. Åklagaren sa under en presskonferens att han gör bedömningen att Lotta släppte in mannen i sin lägenhet, enligt TT.

Där utsatte han henne för en brutal misshandel. Enligt åklagaren ska misshandeln ha pågått i tio minuter. Mannen ska ha tagit minst en paus i misshandeln innan han fortsatte igen, enligt TT. När han var klar ska Lotta ha varit oigenkännlig.

Därefter ringde mannen själv polisen. Då var klockan 05.23.
- Jag slog henne väldigt illa. Jag kom på mig själv och ringde ambulansen, säger han i förhör skriver Aftonbladet.

I samtalet till SOS säger han:
– Jag behöver en akut ambulans hit, enligt Expressen.
– Jag har slagit min flickvän, det har gått åt helvete, säger han till SOS och berättar att kvinnan är väldig skadad.
– Jag sitter kvar ni får komma och ta mig, säger mannen, skriver tidningen.
I larmsamtalet ska han också ha sagt att han trodde att kvinnan var otrogen.
– Hon har hållit på med andra killar och det brann i mitt huvud, säger han i samtalet.
I bakgrunden ska man ha hört hur Lotta våndades, skriver Expressen.

När polisen kom till brottsplatsen kunde de gripa mannen. Han var då påverkad av narkotika.
Lotta fördes till Karolinska universitetssjukhuset i Solna där hon vårdades för sina skador. Men hennes liv gick inte att rädda. Den sjunde juni somnade hon in.

Erkänt att han skadat henne

I dag har kammaråklagare Tobias Kudrén lämnat in en stämningsansökan mot mannen som är i 35-årsåldern.

– Det är jättejobbigt just nu. Allting rivs upp men det är ändå skönt att det får bli ett avslut. Så känns det, säger Lottas syster till GP.

Han åtalas för mord på Lotta. Åklagaren skriver att mannen ska ha slagit och sparkat mot hennes ansikte och huvud samtidigt som han tagit hårda grepp om hennes hals. Åklagaren skriver att hon ""har befunnit sig i en skyddslös ställning och har legat försvarslös på golvet när det mesta av våldet utövats".
– Jag bedömer att gärningen inte har varit planerad, säger Tobias Kudrén till TT.

Dödshotade Lotta

Mannen åtalas också för grov fridskränkning. Åklagaren skriver i stämningsansökan att han mellan mars och maj i år misshandlat henne genom att ha kastat ett vattenglas på hennes fot, han ska ha slagit sönder saker i hennes bostad, tagit ett hårt grepp om hennes armar, tryckt sin tumme hårt in i hennes arm för att sedan ha kastat omkull henne och vid ett annat tillfälle ska han ha slagit henne så hårt i bröstet att hon fick en revbensfraktur. Han ska också ha sparkat henne och hotat henne genom att säga att hon ska våldtas och dödas.

Åklagaren anser att "respektive hot har varit sådant att målsäganden kunde förväntas känna allvarlig fruktan för sin egen säkerhet".

Den sista åtalspunkten, med brott som rör Lotta, rör förtal. Mannen ska ha ringt Lottas chef och sagt att hon missbrukade narkotika och att hon var narkotikapåverkad på arbetsplatsen.

Utöver detta åtalas mannen för narkotikabrott och dopningsbrott.

Dokumenterade sina skador

Enligt TT ska Lotta ha dokumenterat sina skador. Flera medier skriver om hur hon tagit kort på sina skador och skickat bilderna till vänner, sedan tog hon bort bilderna från sin egen telefon. Hon ska också ha fört anteckningar om skadorna. Dessutom är mannen dömd för en lång rad grova våldsbrott, varav flera mot tidigare flickvänner, sedan tidigare. Han ska bland annat ha misshandlat en man så grovt att mannen avled en tid senare. Detta inträffade år 2004.

Att anhållandet hävdes är ett ärende som handläggs av riksåklagarens tillsynsavdelning. De ska utreda hur förundersökningen hanterades.

Lottas anteckningar - viktig bevisning

Åklagaren skriver i stämningsansökan att det finns en rad bevis som ska styrka att Lotta utsatts för våld och hot. Bland annat är det flera vittnen som berättat om vilka skador Lotta fått efter att mannen misshandlat henne. De har, i förhör, också berättat om att mannen hotat henne på olika sätt. Några vittnen ska också ha hört saker från dödsmisshandeln.

Det ska även finnas anteckningar i en kalender som ska styrka att Lotta utsatts för hot och våld. I en anteckning som gjordes innan mordet skrev hon om hur mannen genomgått en personlighetsförändring: "Sjukligt svartsjuk", "aggressiv" och "elak" ska hon bland annat ha beskrivit mannen, enligt Expressen.

Den åtalade mannen "vidgår våld, bestrider uppsåt att döda", skriver åklagaren i stämningsansökan.

Några dagar innan Lotta dödas ska hon ha varit med mannen på sjukhus där han sökte vård för "missbruksrelaterade problem", enligt TT. De ska under denna period haft tät kontakt.

Mannen ska också ha kontaktat en annan kvinna, en vän. Till denna vän skriver han i sms om hur Lotta driver honom "till vansinne" och hur han skulle "vilja slå ihjäl skiten billigt" samt "Trycka in hennes pannloben och sparka in bröstkorgen", enligt Expressen.

Enligt åklagaren ska han inte ha känt till att Lotta polisanmält honom.

Lottas familj har godkänt att GP publicerar en bild på Lotta.

Texten uppdateras löpande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.