Den man i 20-årsåldern som misstänks för bombexplosionen på Hässleholms tekniska skola uppges ha velat bli gripen av polisen.

Misstänkte bombmannen "ville bli gripen"

Den man i 20-årsåldern som misstänks för bombexplosionen på Hässleholms tekniska skola ville bli gripen av polisen, uppger försvarsadvokaten. Enligt åklagaren var det två bomber som orsakade explosionen i ett källarutrymme på skolan.

Det var tidigt på torsdagsförmiddagen som polis och räddningstjänst skickades till skolan efter en kraftig detonation. Inledningsvis rubricerades ärendet som misstänkt terrorbrott, men det ändrades på eftermiddagen.

Den misstänkte mannen greps odramatiskt och har begärts häktad, misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.

Ville bli gripen

Enligt mannens försvarare hade han inte för avsikt att skada någon.

- Det finns ingen historik med agg mot skolan, personal eller elever, säger mannens försvarare Torgny Dahlberg till Kristianstadsbladet.

- Han har egentligen bara velat bli gripen. Han har på plats inväntat polis.

Enligt åklagaren var det två bomber som detonerade i skolan men polisen har inte analyserat vilken sorts sprängämnen som använts. Den misstänkte har uppgett för försvararen att det rörde sig om smällare som kastats i skolkorridoren på källarplan.

Oklar koppling till skolan

- Han ville att polisen skulle komma dit. Han förstod att larmet skulle gå och det var den effekt han ville uppnå, säger Dahlberg till tidningen.

Inga personer skadades. Explosionerna medförde skador i en korridor och på några skåp. Elever och personal har enligt SVT tillåtits komma in i skolan igen på fredagen för att hämta sina tillhörigheter.

Skolan är dock fortsatt avspärrad och skolledningen beslutade att inte hålla någon skolavslutning i lokalerna såsom planerat under fredagen.

Vare sig åklagare eller försvarare vill uppge vad den misstänkte mannen har för koppling till skolan.