Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den svenska FN-experten Zaida Catalán mördades i Kongo-Kinshasa i mars 2017. Bilden är tagen i samband med hennes engagemang i Miljöpartiet. Arkivbild.

Misstänkta för mordet på Catalán har rymt

Tre män som misstänks för mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán har rymt från häktet. En av dem har erkänt delaktighet i mordet på Catalán.

Uppgiften om flykten kommer från en advokat som försvarar två av de tre männen, som ska ha rymt från häktet i staden Kananga under natten till tisdag.

En av männen, som advokaten försvarar, har erkänt sig skyldig till att ha deltagit i morden på Catalán, den amerikanske FN-medarbetaren Michael Sharp och den lokala medhjälparen Betu Shintela i mars 2017. Det är oklart huruvida de två andra männen har erkänt delaktighet.

Catalán och Sharp hade tillsammans med Shintela lämnat Kananga och rest mot Bunkonde i Kasairegionen för att undersöka misstänkta massakrer i Kasairegionen. Några veckor senare hittades de mördade. Sammanlagt har drygt ett tiotal personer gripits för morden, däribland en militäröverste och en informatör för landets underrättelsetjänst ANR.

Varken regeringen, åklagarmyndigheten eller representanter för kriminalvården har kommenterat rymningen. Men en talesperson för FN:s fredsbevarande insats i landet säger att den visar på brister som behöver åtgärdas.

Zaida Cataláns mamma skriver i ett inlägg på Twitter att hon är besviken och ledsen över att flykten innebär att viktig information och vittnesmål försvinner från fallet.