Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/9

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Misstänkt våldtäkt på Håkan Hellström-konsert

Polisen utreder en misstänkt våldtäkt som inträffat på Håkan Hellströms konsert på Bråvallafestivalen. En tonårsflicka ska ha blivit fasthållen i publikhavet varpå en man förgripit sig på henne. – Fruktansvärt, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

Texten börjar under tv-inslaget

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

 

Vid 23-tiden på fredagskvällen fick polisen på Bråvallafestivalen en anmälan om att en tonårsflicka blivit utsatt för övergrepp under Håkan Hellströms konsert tidigare under kvällen. Dådet ska ha skett vid Panoramascenen mitt under den pågående konserten. 

– En man har trängt upp sig bakom henne och hållit fast henne och genomfört vad som verkar vara en fullbordad våldtäkt, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

Polisen har under natten arbetat med att ta hand om den drabbade flickan och hon har varit på sjukhus där hon har vårdats och genomgått en läkarundersökning.

– Hon är både chockad och tagen av händelsen. Vi har gjort de nödvändigaste inledande åtgärderna och så fort som möjligt ska vi hålla ytterligare förhör med flickan för att få ett bättre signalement på gärningsmannen och försöka fastställa den exakta brottsplatsen, säger Thomas Agnevik. 
 

"Fruktansvärt"

Exakt var övergreppet har hänt är enligt Thomas Agnevik oklart, men det har enligt flickan skett på eller i anslutning till Håkan Hellströms konsert på scenen Panorama under fredagskvällen. 

– Det måste ha varit fruktansvärt att stå bland alla dessa människor och inte kunna få hjälp. Alla övergrepp är såklart fruktansvärda, men det här är nog det grövsta brottet på festivalen i år och vi ser mycket allvarligt på det inträffade, säger han.

Han vill också poängtera att polisen har ett bra samarbete med festivalarrangörerna, men att det är arrangörerna själva som ansvarar för säkerheten på festivalen.

– Vi har försökt att utveckla våra metoder tillsammans med bland annat ökad belysning och närvaro av ordningsvakter, men det verkar som att det är svårt för oss att vara tillräckligt närvarande på de största konserterna med många människor som står tätt sammanpackade.
 

Ingen gripen

Ännu är ingen misstänkt gärningsman gripen och polisen hoppas nu på den tekniska undersökningen.

– Flickan är läkarundersökt och i samband med det försöker man säkra spår. Vi har också tagit föremål i beslag, då hennes kläder i första hand. Det är för tidigt för att säga om det finns spår eller inte, men det hoppas vi verkligen eftersom vi då får en DNA-profil som är mycket användbar, säger Thomas Agnevik. 

Polisen efterlyser nu också tips från festivalbesökare som har sett något i samband med händelsen eller gjort iakttagelser på området.

–  Vi hoppas att någon i efterhand kan komma ihåg om de sett någon misstänkt person eller någon märklig händelse i anslutning till konserten som kan ha koppling till våldtäkten. Är man kvar på området så hoppas vi att man kommer till vår tillfälliga polisstation, annars går det bra att ringa 11414, säger Thomas Agnevik.

Hur går utredningen vidare?
– Den går vidare på sedvanligt sätt. Vi ska skicka prover på analys och hålla fortsatta förhör med flickan för att få ett bättre signalement på gärningsmannen. Förhoppningsvis kan vi också få en bättre bild av var det hänt och undersöka brottsplatsen.

Hur har årets festival varit i övrigt?
– Det har varit färre brott i år jämfört med förra året, men också färre besökare. Vi är medvetna om att det är väldigt stor risk att den här typen av brott händer. Vi ser oerhört allvarligt på det här och jag vill inte förringa några brottsoffer, men det här är det grövsta brottet vi haft i år.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.