Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Misstänkt terrorist gripen i Sverige

En 38-årig man uppges ha gripits i Småland misstänkt för att förbereda tillverkningen av en bomb. Gripandet ska ha skett efter att antiterrorpolis i Italien slagit larm.

Det var tisdag den 18 juli som en Säpo genomförde en razzia i Nässjö tillsammans med Polisen. Därefter gjordes även ytterligare en insats. 

Den italienska säkerhetspolisen ska ha underrättat svensk polis om att den 38-årige mannen vid ett flertal tillfällen försökt köpa 400 kilo konstgödsel på nätet, rapporterar italienska Sky. Medlet kan användas för att bygga bomber och det är anledningen till att Italien slog larm.

Säpo ville förhindra "allvarliga brott"

I förra veckan meddelade åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål, där terrormål i Sverige behandlas, och Säkerhetspolisen att en person hade häktats på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Gripandet ska ha gått lugnt tillväga.

– Insatsen har gjorts utifrån vårt uppdrag att förhindra att allvarliga brott begås och den har skett i nära samverkan med lokal polis, säger Åsa Nilsson, chef för utredningsenheten vid Säkerhetspolisen.

Misstänkt förnekar brott

Skälet till att mannen häktades var att det fanns risk för att den misstänkte skulle undanröja bevis, samt fortsätta med brottslig verksamheten, rapporterar tidningen Jnytt.

– Han förnekar brott, något annat säger vi inte i det här läget. Det är något som får vänta tills senare, sa advokat Mikael Svegfors till Jnytt.

Säkerhetspolisen håller nu i förundersökningen. Den leds av Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål. GP har sökt Hilding Qvarnström för en kommentar, men Åklagarmyndighetens presstjänst meddelar att hon inte vill kommentera uppgifterna som framkommit i italienska medier under lördagen.

Försvarsadvokaten: "Inget har förändrats"

Gripandet visar på effektiviteten av transnationellt samarbete mellan antiterroristorganisationer som är engagerade i kampen mot hotet från "ensamvargar" kopplade till islamistiska organisationer, skriver italienska ANSA. GP har varit i kontakt med den misstänkte mannens försvarsadvokat för att veta hur han och hans klient ser på det som framkommit i italienska medier.

– Inget har förändrats, säger advokat Mikael Svegfors till GP.

Stämmer det att din klient försökte köpa hundratals kilo konstgödsel på nätet?

– Inga kommentarer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.