Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Misstänkt spion gripen i Sverige

Säpo har gripit en man misstänkt för flyktingspionage. Den misstänkte spionen är nu anhållen misstänkt för att ha infiltrerat den tibetanska miljön i Sverige genom att ha samlat in uppgifter som han sedan ska ha lämnat vidare till en främmande makt. – Det här är en person som levt i Sverige i flera års tid, säger Säpos presschef Nina Odermalm Schei.

Mannen ska olovligen ha inhämtat information om personer i den tibetanska miljön i Sverige.

Därefter ska han ha lämnat den vidare till underrättelseofficerare för en främmande makt.

Pågått en längre tid

Enligt Säkerhetspolisen har de bedrivit arbetet under en längre tid och "kunnat se hur mannen agerat i, och samlat in uppgifter om, den tibetanska miljön i Sverige", skriver Säpo i ett pressmeddelande. 

Det var under söndagen som mannen greps och sedan anhölls av en åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Flyktingspionage handlar bland annat om att försöka hindra flyktingar att uttrycka kritik mot regimen i det land de har flytt ifrån.

Nina Odermalm Schei på Säpo uppger att säkerhetspolisen i nuläget inte vill lämna några detaljerade uppgifter om vem den misstänkte spionen är.  

– Vi går inte in på några detaljer kring den gripne personen. Det beror på att gripandet skedde så sent som igår och att det nu pågår en intensiv utredningsperiod. Alla uppgifter om personens identitet och sådana saker tillhör förundersökningssekretessen, säger Nina Odermalm Schei. 

Hur länge har ni haft koll på den misstänkte spionen? 

– Det här är en person som har levt i Sverige i flera år. Vi vet att det här flyktingspionaget, den här grova olovliga underrättelseverksamheten, har pågått en tid. Vi misstänker att han har arbetat aktivt med att infiltrera den tibetanska miljön genom att samla in uppgifter om den tibetanska miljön som han sedan lämnat vidare till underrättelseofficerare som arbetar för en främmande makt, säger Nina Odermalm Schei. 

Vilken främmande makt handlar det om vill Säkerhetspolisen i nuläget inte svara på. 

– Jag kan inte svara på vilken främmande makt det handlar om. Det tillhör förundersökningssekretessen, men det är väl sådant som kommer att komma fram så småningom, vilket land det handlar om. 

Var i Sverige misstänkts den här mannen ha agerat? 

– Sverige är ett ganska litet land. Det handlar om att infiltrera den här miljön och det kan man göra på flera olika sett. Vi binder oss inte geografiskt i det här ärendet genom att säga att han har agerat på en viss punkt, säger Nina Odermalm Schei.

Misstänker ni att det kan finnas fler personer inblandade i det här misstänkta spionaget? 

– Nu handlar det om en person som vi har gripit. Det vi gör nu det är att vi håller förhör och genomför en rad utredningsåtgärder. Sedan kommer åklagaren senast på onsdag ta beslut om den här personen ska begäras häktad. 

Har någon person farit illa av det här brottet som den misstänkte mannen tros ha utfört? 

– Det är också saker som tillhör förundersökningssekretessen. Generellt kan man säga att när det kommer till flyktingspionage så handlar det om att man tar in så mycket man kan, både om personer och den miljön de rör sig i. Man värvar strategiska uppgifter kring vad personer gör och hur de agerar, och personliga svagheter och ömma punkter om de man spionerar på. Sedan kan man använda de här uppgifter på olika sätt. Både kring påtryckningar mot den aktuella personen eller genom att påverka anhöriga som finns kvar i hemlandet. Det här gäller alltså generellt när det handlar om flyktingspionage. Exakt vad som skett i det här fallet tillhör förundersökningssekretessen, säger Nina Odermalm Schei. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.