Misstänkt spion gripen av Säpo

Säkerhetspolisen har gripit en person i Stockholm, misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige. Han arbetar med högteknologisk industri i Sverige men misstänks ha värvats av en rysk underrättelseofficer. Personen är nu anhållen.

ANNONS
|

Det var under tisdagskvällen som Säkerhetspolisen grep en person under ett möte i centrala Stockholm, misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige. Personen är nu anhållen, meddelar Säpo i ett pressmeddelande.

Brottsligheten misstänks ha pågått sedan åtminstone 2017. Personen arbetar inom svensk högteknologisk industri med uppgifter som Säkerhetspolisen vet är av intresse för främmande makts underrättelseverksamhet.

– Det handlar om en person som misstänks ha värvats som agent av en rysk underrättelseofficer som arbetat under diplomatisk täckmantel i Sverige, säger Daniel Stenling, enhetschef för kontraspionage vid Säkerhetspolisen, i pressmeddelandet.

Den misstänktes nationalitet framgår inte.

Säkerhetspolisen meddelar att de har arbetat med arbetet en längre tid och bedrivit ett intensivt underrättelse- och utredningsarbete. En förundersökning har inletts och leds av åklagare vid Riksenheten.

ANNONS

– Hoten mot Sverige är mer omfattande än på flera år, och den tekniska utvecklingen har gjort att statliga aktörers cyberinhämtning blivit mer avancerad. Samtidigt pågår också den traditionella personbaserade inhämtningen, att man värvar agenter. Kombinationen ger både bredd och djup i statliga aktörers inhämtning av hemlig information, säger Daniel Stenling, i pressmeddelandet.

ANNONS