Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Misstänkt ryskt spionage - Försvarsmakten varnar

Ryssland misstänks ha spionerat på enskilda soldater i norra Sverige. Nu uppmanar Försvarsmakten sina anställda att vara extra vaksamma, enligt SVT.

Flera rapporter om ryskt spionage har riktats mot enskilda soldater i norra Sverige, enligt SVT.

 – Varje vecka får jag rapporter om både större och mindre spionverksamhet, säger Mikael Frisell, chef vid Militärregion nord till sajten.

Enligt honom handlar det främst om misstänkt spionage vid militära skyddsobjekt och övningar, men även genom sociala medier och andra privata sammanhang. 

Blev hotad på krogen 

En Nato-officer uppges också ha blivit hotad på ett krogbesök i Luleå. 

Huruvida det är en professionell metod att komma åt information kan Mikael Frisell bara spekulera i.

– Allt syftar nog till att påverka vår verksamhet och våra individer och man gör det både öppet och dolt. Det handlar nog om att visa att vi är här och vi ser och vet vad ni gör, sa då Jan Boman 

Uppmaning om extra vaksamhet

Nu går Försvarsmakten ut med en uppmaning om att vara vaksam mot misstänkt spionage internt. 

I södra Sverige har man infört en telefontipslinje dit man kan höra av sig med tips om just den här typen av händelser, enligt Sydsvenskan.

– Det är ingen enskild händelse som har utlöst det här. Men vi uppfattar att allmänheten vill ha kontakt med oss. Det här är som polisens egen tipslinje, sa Jan Bohman, informationschef för Försvarsmakten i södra Sverige.

Den typen av tips man efterfrågade var enlligt honom just avvikande eller misstänksamma beteenden kring militära skyddsombjekt eller militärverksamhet.

– Det är avvikelser som vi vill ha tips om. När det exempelvis är någon som närmar sig ett skyddsobjekt och kanske fotograferar.

Det här kan nu enligt Mikael Frisell även komma att bli aktuellt i norra Sverige

– Alla måste börja inse att det är så här det ser ut nu, att det här faktiskt sker i Sverige och vi måste ta det på största allvar, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.