Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Misstänkt medhjälpare i Kalamarksmordet begärd häktad

Kaj Linna dömdes mot sitt nekande till fängelse på livstid för mord och grovt rån i Kalamark 2004. Men i slutet av förra året beviljades han resning. Efter att förundersökningen återupptagits har misstankar riktats mot ytterligare en person. En man i 45-årsåldern anhölls tidigare i veckan på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord och medhjälp till grovt rån - nu har han begärts häktad.

En kväll i april 2004 misshandlades två bröder på en gård i Kalamark utanför Piteå. Den äldre av bröderna var ute i ladugården och matade djuren när han överfölls och misshandlades svårt. Han ska även ha bundits och fått tunga säckar över sig. Han fick så allvarliga skador att hans liv inte gick att rädda.

Mördaren fortsatte sedan in i boningshuset. Här misshandlades och hotades den yngre brodern. Han skadades svårt.

Innan gärningsmannen försvann från platsen stal han några tusen kronor från bröderna.

Det tog drygt ett och ett halvt dygn innan någon hittade den skadade brodern och hans döde storebror.

Dömd till livstid

2005 dömdes Kaj Linna för mordet till livstids fängelse. Det var en bekant som påstod att Kaj Linna planerat en stöt mot bröderna som ryktades ha gott om pengar. Vittnet kunde ge en detaljerad bild av de påstådda brottsplanerna och dessa ska sedan ha stämt i så stor utsträckning med bevisningen i fallet för att utredarna skulle rikta alla sina misstankar mot just Kaj Linna.

Men Kaj Linna har från början hävdat att han är oskyldig. och har under alla år kämpat för att försöka bevisa sin oskuld. Vid två tillfällen har han ansök om resning men fått avslag. Men i december beviljades Kaj Linna resning.

LÄS MER: Livstidsdömd för mord får resning

Tidigare förekommit

På onsdagen skickade åklagarmyndigheten ut ett pressmeddelande där de skriver att en man i 45-årsåldern har anhållits på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord och medhjälp till grovt rån i Kalamark 2004.

I och med resningen utsågs kammaråklagare Jens Göransson vid Åklagarkammaren i Sundsvall till åklagare i ärendet. Då öppnades förundersökningen och det är under denna kompletterande förundersökning som misstankarna mot den nu anhållne mannen ska ha uppstått.

Enligt pressmeddelandet har mannen förekommit i den ursprungliga utredningen.

Nu har personen begärts häktad. Häktningsförhandlingen kommer att hållas under fredagen.

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.