Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Google Maps/TT (Arkiv)

Misstänkt gruppvåldtäkt - polisen jagar sex män

Polisen jagar sex okända män som misstänks ha kidnappat en person som precis lämnat en restaurang i Uppsala. Personen fördes sedan till en lägenhet där denne våldtagits av flera personer. - Det finns hatbrottsmotiv i det här, säger Göran Stanton, polisinspektör vid Stockholmspolisens hatbrottsgrupp.
Göran Stanton. Bild: Polisen
Göran Stanton. Bild: Polisen

Den andra maj kom en anmälan till polisen i Stockholm.

– Den här personen har varit på en restaurang på väg därifrån har det hänt, säger Göran Stanton och fortsätter.

– Personen har blivit medtvingad till en lägenhet och där blivit utsatt för våldtäkt av flertalet män. Det här har pågått i några timmar. Vi utreder både människorov och våldtäkt.

Inträffade vid 03-tiden

Göran Stanton berättar att brottet ska ha inträffat vid tretiden på natten den 30 april.

Varför dröjde det innan personen kontaktade polisen?
– Målsägaren tog kontakt med polisen, jag kan inte gå in på varför, och en anmälan upprättades den andra maj. Det är ju så här att personer som blir väldigt kränkta, utsatta för brott, mår väldigt dåligt och det är inte alltid som de har möjligheter eller orkar med en anmälan, säger Göran Stanton.

Förutom psykiska skador - hur allvarliga fysiska skador fick offret?
– Det kan jag inte svara på just nu. Offret har varit på sjukhus och mycket av det här, även om det är en man eller kvinna som har blivit utsatt för en våldtäkt så kan det finnas skador.

Utreder hatbrott

Polisen utreder ett hatbrottsmotiv:
– Vi jobbar på demokrati- och hatbrottsgruppen så det finns hatbrottsmotiv i det här. Då kan något av motiven vara hudfärg, etnisk eller kulturell bakgrund, trosbekännelse sexuell läggning, könsuttryck eller könsidentitet - någon av de här grunderna har man kränkt den här personen på, säger Göran Stanton.

Gärningsmännen är dock okända för polisen.
– Än så länge har vi sex, eller flertalet okända personer, säger Göran Stanton och fortsätter.

– Vi får titta på hur vi ska kunna identifiera dem. Det är sent på natten, inte så mycket folk ute. Man kan bli medtvingad på olika sätt, är det en person som skriker "hjälp, hjälp", så kan man tänka sig att det finns en del vittnen. Men är det inte så kanske man inte har så många vittnen.

I övrigt är han förtegen om det inträffade på grund av att det råder förundersökningssekretess.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.