Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En av de misstänkta i jaktbrottshärvan förs ut ur salen i samband med en tidigare häktningsförhandling. Arkivbild.

Misstänkt företagsledare talade om gråben

I ett avlyssnat telefonsamtal pratar den jaktbrottsmisstänkte företagsledaren om "gråben" – ett öknamn för varg. Mannen är häktad, men hans advokat ifrågasätter om åklagaren har haft rätt att avlyssna honom och har begärt att han släpps på fri fot. Hovrätten slår dock fast att han ska sitta kvar i häkte.

Den häktade företagsledarens advokat Sven Severin hävdar att åklagaren olagligt har använt sig av telefonavlyssning. I ett överklagande till hovrätten begärde Severin att mannen skulle försättas på fri fot.

- Vi menar att det inte finns laglig grund att använda hemligt telefonavlyssning vid den här typen av brottslighet. Åklagaren har tänjt på gränsen. Det är olaglig bevisning, säger Severin till P4 Västmanland.

Slår tillbaka

Åklagaren Lars Magnusson slår tillbaka mot anklagelserna:

- Severin har inte varit med om det sammanträdet då det beslutades om hemliga tvångsmedel, så han kan omöjligt veta vad som sades då. Jag lägger fram de omständigheter som jag menar utgör skälig misstanke om brott, vars straffvärde överstiger två års fängelse. Uppenbarligen har tingsrätten tyckt likadant, säger han till TT.

Hovrätten beslutade på fredagseftermiddagen att mannen ska bli kvar i häktet.

I överklagandet framgår att mannen har ringt en närstående och talat om gråben, ett gammalt öknamn för varg. Han pratar även om att han varit ute med "ett gäng".

Sven Severin skriver att företagsledaren visserligen var i skogen den aktuella dagen, men inte för att jaga varg utan för att kontrollera om det fanns varg i området. Detta som en säkerhetsåtgärd inför en planerad laglig jakt med flera hundar.

Gråben ett skämt

Att han talar om gråben i det avlyssnade telefonsamtalet förklarar företagsledaren som jargong och ett skämt från hans sida.

Totalt misstänks fem män för inblandning i härvan, som blev känd efter ett tillslag i slutet av oktober. Tre av dessa är häktade. Två har släppts på fri fot, men är fortfarande misstänkta för brott.

Enligt åklagaren finns misstankar om att gruppen illegalt har jagat och dödat lodjur och varg. Det finns även misstankar om att kungsörn har dödats. Samtliga inblandade nekar till brott.