Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Misstänkt för mordet på Ali - inte längre häktad

Den 17-årige killen misstänks för att ha knivhuggit Ali Jafari, 16 till döds vid en cykelväg i Gävle. Men nu släpps han från häktet och placeras i stället på ett ungdomshem. – Man försöker göra allt så att en som är under 18 år inte ska sitta häktad, säger åklagare Therese Stensson.

På morgonen den nionde februari skulle 16-åriga Ali Jafari gå till skolan. Men på vägen överfölls han och knivhöggs till döds. Han hittades sedan vid en cykelväg i Gävle.
Senare samma dag kom en 17-årig kille in till polisstationen i Gävle. Han greps misstänkt för inblandning i mordet. Han har erkänt att det var han som dödade Ali Jafari.
– Hans inställning är att det är en nödvärnssituation därför har han erkänt mer eller mindre grov misshandel och vållande till annans död, berättar åklagare Therese Stensson.

Kan det ha varit så?
– Min bedömning är att den tekniska bevisningen visar att det inte har gått till så som han påstår och det innebär att jag inte tycker att det har varit en nödvärnssituation.
Åklagaren har tidigare sagt att det kan ha uppstått ett bråk "om en tjej".
– Det rör sig om en tjej som båda har haft kontakt med. Det finns uppgifter om att det i dagsläget är den misstänktes flickvän, men det har varit målsägandes flickvän. 

LÄS MER: 17-årig erkänner att han knivhögg Ali 

Inte längre häktad

På fredagen hävdes dock häktningen för den mordmisstänkte.
– Han är bara 17 år så nu är han i stället omhändertagen av socialtjänsten och flyttade i dag till ett ungdomshem i stället, säger Therese Stensson och fortsätter. 
– Misstankarna har inte på något vis förändrats utan man försöker göra allt så att en som är under 18 år inte ska sitta häktad. Nu har vi kommit så långt i utredningen att jag bedömer att det inte är någon risk för att han påverkar utredningen om han får kontakt med omvärlden, han har tidigare suttit med restriktioner. Då blir det möjligt att flytta honom till ett ungdomshem i stället.

LÄS MER: 17-åringen häktas misstänkt för mordet på Ali 

Låst ungdomshem

Innebär detta att han nu kan röra sig fritt?
– Det ska vara ett låst ungdomshem så det blir ungefär på samma sätt men mer anpassat för honom. Och han har inga restriktioner för att kontakta folk. Men sedan vet inte jag vad de har för regler på ungdomshemmet det kan ju finnas restriktioner där, säger Therese Stensson.

Innan åtal kan väckas väntar utredarna på svar från NFC och rättsläkaren.
– Vi är övertygade om att det bara är en person som är inblandad som misstänkt i och med att han har tagit på sig såpass mycket så känns utredningen ganska säker, säger Therese Stensson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.