En fast anställd på ett statligt ungdomshem i Västsverige, som drivs av Statens Institutionsstyrelse (Sis), får 400 000 kronor för att sluta sin tjänst. Arkivbild.
En fast anställd på ett statligt ungdomshem i Västsverige, som drivs av Statens Institutionsstyrelse (Sis), får 400 000 kronor för att sluta sin tjänst. Arkivbild. Bild: Marcus Ericsson/TT

Misstänkt extremist fick 400 000 kr för att gå

ANNONS

En fast anställd på ett statligt ungdomshem i Västsverige, misstänkt för extremism, får 400 000 kronor för att sluta sin tjänst.

Mannen var arbetsbefriad sedan det framkommit att han anställt fem personer med kopplingar till antidemokratiska salafistiska rörelser. Två av dem var mannens släktingar. Flera av männen var kända av polisen och en av dem som jobbat med pojkarna på hemmet stöttade terrorgruppen IS på nätet.

Det är Statens Institutionsstyrelse (Sis) som driver hemmet och som står bakom överenskommelsen. Summan mannen får motsvarar tio månadslöner. Enligt Sis hamnade man i en situation där ett avgångsvederlag blev nödvändigt för att anställningen skulle kunna avslutas.

ANNONS

– Det här handlar om en person som är fast anställd, men där det har uppstått en förtroendeförlust, och som inte kan arbeta kvar. Men det finns ingen dömd person, och det finns inga klarlagda bevis, säger Malin Östling, verksamhetsdirektör för Sis ungdomsvård, till Kungälvs-Posten.

Ingen av de övriga fem personerna jobbar kvar på hemmet.

ANNONS