Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Misstänkt bombman släppt ur häktet

Den 38-årige Nässjöbo som suttit häktad misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse har släppts. Enligt åklagaren har misstankarna mot mannen försvagats under utredningens gång.

- Min klient har hela tiden förnekat gärningen och nu tror inte heller åklagare och polis på det, säger mannens försvarare, advokat Mikael Svegfors, till TT.

Mannen, som greps i mitten av juli, har bland annat misstänkts för att ha försökt köpa 400 kilo konstgödsel, något som kan användas vid framställning av bomber.

"Vettiga förklaringar"

- Jag tycker att han har gett vettiga förklaringar till alla frågor han fått i förhör. Det finns fullt av missförstånd i den här historien. Han kan ha hört sig för om möjligheten att köpa konstgödsel över internet, det är i så fall det, säger Mikael Svegfors.

TT: Har han själv någon kommentar till frisläppandet?

- Han släpptes under tisdagen men är inte intresserad av att uttala sig i media. Han ska nu försöka lappa ihop det som finns kvar av hans liv.

38-åringen är formellt sett fortsatt misstänkt och förundersökningen är inte nedlagd.

Utredning kan dröja

- Utredningen har kommit därhän att han inte längre på fri fot kan försvåra utredningen. I det ligger att utredningen har kunnat klarlägga vissa omständigheter, säger åklagare Mats Ljungqvist, till GT.

Advokat Mikael Svegfors tror att det kommer att dröja innan förundersökningen läggs ned helt och hållet.

- Utredarna har naturligtvis inte hittat täckning för de olika rekvisit som krävs för att man ska nå fram till förberedelse till misstankarna om allmänfarlig ödeläggelse. Men jag kan tänka mig att det här lever kvar ett tag. Om det sedan så småningom når en tingsrätt vet jag inte.