Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En mamma i Nyköping misstänks för människohandel för krigstjänst med barn. Hennes son kan ha hamnat hos terrororganisationen al-Shabaab i Somalia. Arkivbild.

Misstänks ha fört son till terrorgrupp

En mamma i Nyköping misstänks för människohandel för krigstjänst med barn. Hon ska ha sett till att sonen hamnade hos terrororganisationen al-Shabaab i Somalia.

Brottet misstänks ha ägt rum under förra året då pojken var 15 år gammal.

- Det stämmer att det är al-Shabaab i Somalia enligt den skrivelse vi har fått in till oss från socialtjänsten, säger Ulrika Johansson, chef för grova brott vid polisen i Nyköping, till TT.

al-Shabaab är en jihadistgrupp som har genomfört en rad dödliga attacker mot civila.

Ulrika Johansson bekräftar att offret är son till den 36-åriga mamman, som är född i Somalia men är svensk medborgare.

- Det är ett förhör med henne som ska göras innan man kan komma till beslut i ärendet.

Ovanlig rubricering

Fallet hamnade på myndigheternas bord efter att en anhörig till pojken blivit orolig och slagit larm.

- Vi har tidigare varit i kontakt med pojken på telefon då han var i Somalia. Jag kan inte svara på om han är tillbaka i Sverige, säger Katarina Steneskog, chef vid barn- och ungdomsenheten i Nyköping, till TT.

Enligt Katarina Steneskog var pojkens föräldrar medvetna om att han reste till Somalia, men hon kan inte svara på om någon av dem reste tillsammans med honom.

Mamman är enligt polisen skäligen misstänkt för brott, vilket är den lägre misstankegraden, och förundersökningen leds av åklagare vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm.

- Det finns en förundersökning, det är det enda jag kan säga. Det är förundersökningssekretess, säger chefsåklagare Lise Tamm till TT.

Att någon misstänks för människohandel för krigstjänst med barn under 18 år är ovanligt. Under de senaste åren har bara tre polisanmälningar gjorts, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

Ses som brottsoffer

I februari dömdes en 17-årig flicka från Linköping i Österrike för att ha försök att ansluta sig till terrororganisationen Islamiska Staten.

- Sverige är lite unikt för skickar man iväg någon minderårig så ses de som brottsoffer enligt vår lagstiftning, men i andra länder kan de anses medverka till terrorbrott, säger Lise Tamm.

Polisen i Östergötland har utrett ytterligare ett fall där rubriceringen var människohandel för krigstjänst med barn. I mars anmäldes en 16-årig flicka från Norrköping försvunnen, men det ärendet fick ett annat slut.

- Det var ett frivilligt försvinnande och det överlämnades till sociala myndigheter, men Internationella åklagarkammaren var från början inblandad.

TT har varit i kontakt med advokat Ingela Hessius som bekräftar att hon företräder den brottsmisstänkta 36-åriga mamman men i övrigt vill hon inte uttala sig.