Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Unga idrottare som drabbats av främre korsbandsskada bör ägna sig åt rehabilitering i minst ett års tid för att minska risken att samma skada uppstår igen. Arkivbild.

Minst ett års rehab efter knäskador

Idrottare som drabbats av skada i främre korsbandet bör ägna sig åt rehabilitering i minst ett års tid innan de upptar aktiviteter med hög belastning på knäna.

Det visar ny forskning från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

I studien ingick 729 idrottande ungdomar och unga vuxna med korsbandsskador. Av dem var det uppemot 30 procent som fick ytterligare en främre korsbandsskada kort efter återgång till sin idrott.

Unga idrottare, framförallt de under 20 år, rekommenderas därför att förlänga sin rehabilitering till minst nio månader, men helst ett år eller mer, samt se till att styrka och hoppförmåga återställs innan de återupptar sin idrott.

"Det absolut viktigaste är att låta rehabiliteringen ta tid", säger Susanne Beischer, doktorand vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

Främre korsbandsskada är en av de vanligaste skadorna i knäleden och drabbar främst unga idrottsaktiva som ägnar sig åt exempelvis fotboll, handboll, innebandy och basket.