Tomas Salmonsson, Vetenskaplig direktör, Läkemedelsverket.
Tomas Salmonsson, Vetenskaplig direktör, Läkemedelsverket.

Minskat förtroende för vaccin

ANNONS
|

- Jag har väldigt svårt att tro att fall som dyker upp nu är relaterade till vaccinationer som skedde för två år sedan, säger Tomas Salmonson, vetenskaplig rådgivare på Läkemedelsverket.

Däremot är han övertygad om att problemen med Pandemrix lett till en skepsis mot vaccinationer.

Barn och unga drabbades mest

- Viljan att vaccinera sig med ett pandemivaccin är sannolikt mycket lägre i dag.

Narkolepsi förekommer naturligt i befolkningen. I Sverige drabbas normalt omkring hundra personer årligen.

- Det betyder att en av fem som drabbades i samband med vaccinationerna ändå skulle fått sjukdomen. Problemet är att vi inte vet vem av de fem som ändå skulle insjuknat, säger Tomas Salmonson.

ANNONS

Enligt Läkemedelsverkets analyser så ökade inte risken för narkolepsi bland vuxna, medan den fyrfaldigades bland barn och unga.

Hur antalet nya fall av narkolepsi kommer att utvecklas framöver är osäkert.

Ökar eller minskar?

Å ena sidan kan det vara så att Pandemrix påskyndade en underliggande sjukdomsprocess så att denna bröt ut tidigare. Det skulle tala för att antalet nyupptäckta naturligt förekommande fall minskar de närmaste åren.

Å andra sidan så har diskussionen om narkolepsi sannolikt ökat observansen så att nya fall diagnosticeras tidigare än vad som annars hade varit fallet. Det skulle i stället tala för en ökning den närmaste tiden.

Siffrorna över antalet nya fall under 2011 är ännu inte sammanställda, så det är omöjligt att veta vilken effekt som är störst.

Det vanliga har tidigare varit att diagnosen ställts på unga vuxna, personer mellan 20 och 30 år. I många fall har man då kunnat se att symtomen debuterade redan i tonåren.

Flickor får Gardasil

Narkolepsiföreningens siffror tyder på ett samband mellan vissa sändningar av Pandemrix och insjuknande i narkolepsi.

- Det vore ju det allra bästa om så vore fallet, säger Tomas Salmonson. Det skulle nämligen ge oss möjlighet att identifiera orsaken till varför vissa personer insjuknade. I tidigare analyser har vi dock inte kunnat så något sådant samband.

ANNONS

Sedan en tid tillbaka erbjuds alla flickor vaccination med Gardasil, ett vaccin som skyddar mot flera former av livmoderhalscancer. Flera hundratusen svenska tjejer har redan vaccinerats. Runt om i världen har mellan 20 och 30 miljoner kvinnor vaccinerats och enligt Tomas Salmonson har man där inte sett några allvarliga biverkningar.

- Men narkolepsi kopplad till Pandemrix inträffade bara i Sverige, Finland och Irland,. Därför har vi ett eget uppföljningsprogram för Gardasil i Sverige.

ANNONS