Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många tågpassagerare var fast på Stockholms Central dagen före midsommarafton.

Ministern: Tågkaoset "väldigt olyckligt"

Efter kaoset i Stockholm i går flöt tågtrafiken i stort i dag, med enstaka inställda avgångar och förseningar. En "väldigt olycklig" händelse som vi måste dra lärdomar av, säger infrastrukturminister Anna Johansson om torsdagens tågkaos.

En kabelbrand i går vid Stockholm Södra ledde till att tusentals människor på väg till midsommarfirandet fastnade på Stockholm Central. Sent på kvällen kunde spåren öppnas igen.

"Svårt gardera sig"

- Det är väldigt olyckligt att det här felet inträffar och framför allt att det inträffar på en av årets största trafikdagar, för det gör att väldigt många människor hamnar i kläm och det är naturligtvis inte alls bra, säger Anna Johansson (S) till TT.

Det var när fel elkabel kapades av misstag som branden uppstod. Efter begäran från räddningstjänsten stängdes strömmen på sträckan av.

- Den typen av händelser är det svårt att helt gardera sig emot, säger ministern som anser att det är viktigt att utreda vad som inträffat och dra lärdomar av det.

Den 9 juli öppnar också Citybanan för pendeltågen och det kommer att minska störningskänsligheten på tågtrafiken i Stockholm, framhåller hon.

Enstaka inställda tåg

Tidigt på midsommaraftonens morgon aviserade SJ förseningar och att vissa tåg ställs in. Men i stort sett flöt dock trafiken under dagen, med undantag för några inställda tåg under förmiddagen samt smärre förseningar, säger Carina Axelsson på SJ:s pressjour.

Ett problem när det gällt att få iväg alla tåg som planerat är att tågpersonalen jobbade långa pass under den trassliga torsdagen. Men de som har haft möjligheten har ställt upp, enligt SJ:

- Vi har en underbar personal som har ställt upp och jobbat extra, säger Carina Axelsson som räknar med att man under dygnet ska vara tillbaka i normal trafik.