Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) Bild: Amir Nabizadeh/TT
Utbildningsminister Anna Ekström (S) Bild: Amir Nabizadeh/TT

Ministern: Skolorna kan komma att stänga efter jul

En ökad smittspridning efter jullovet kan resultera i att skolorna måste stänga, detta säger utbildningsminister Anna Ekström (S) till Expressen.
– Det är viktigt att komma ihåg att pandemin tar ju inte hänsyn till jullovet, säger hon.

Skulle smittspridningen tillta efter julledigheten så riskerar skolorna att stängas, detta meddelar utbildningsminister Anna Ekström (S) i en intervju med Expressen.

– Våra skolor är inte byggda för en pandemi, säger hon till tidningen och förklarar hur ungdomarnas beteende kan bli avgörande i frågan.

– Ju mer gymnasieungdomarna kan göra sitt bästa för att följa reglerna, desto större blir chansen att vi kan hålla skolorna öppna, säger hon till tidningen.

LÄS MER: Göteborg skärper råden för besök på äldreboenden

Reglerna måste skärpas med ny kraft

Efter att ha minskat under sommaren så tog smittspridningen fart igen under hösten, och Folkhälsomyndigheten har varnat för att viruset sprids snabbt bland unga. Anna Ekström understryker hur viktigt det är för ungdomarna att komma ihåg att pandemin inte tar ledigt bara för att de gör det.

De regler som gäller kommer att gälla oavsett vilken högtid vi är inne i, säger hon till Expressen.

Hon fortsätter med att förklara hur vuxna även har en chans att agera ansvarsfullt, genom att föra en dialog med sina barn om virusets risker och även föregå med gott exempel.

LÄS MER: Tegnell om besöksförbuden på äldreboenden: ”Tveksamma”

Kommer inte tveka

Det var i våras, i takt med att smittspridningen tog fart, som regeringen rekommenderade att gymnasie- och högskolor skulle stänga. Som det ser ut nu, så finns det inte någon exakt gräns för när en liknande rekommendation skulle komma.

– Skulle det behövas kommer vi inte tveka på att stänga skolorna, säger Anna Ekström till Expressen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.