Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Ministern inte nöjd med Arbetsförmedlingen

Resultaten uteblir på Arbetsförmedlingen, som ser ut att få miljarder över i år när myndigheten inte klarar att genomföra åtgärder.

I nästa vecka tänker moderaternas Elisabeth Svantesson avkräva svar i arbetsmarknadsutskottet av Ylva Johansson, om förtroendet för generaldirektören Mikael Sjöberg.

Bakgrunden är nya uppgifter som Dagens industri har tagit fram. Enligt dem ser Arbetsförmedlingen ut att få drygt fyra miljarder kronor över i år. Samtidigt når myndigheten inte de flesta av sina mål, bland annat vad gäller långtidsarbetslösa som går till arbete eller studier.

- Jag hade en pressträff i maj i år där jag berättade att jag inte är nöjd med resultaten i flera avseenden. Det som visat sig hittills har inte fått mig att ändra den bedömningen, säger Ylva Johansson.

Vill avvakta

Men hon är ändå inte beredd att i nuläget vidta fler åtgärder, utan hänvisar till de initiativ hon tog i våras. Där ingick bland annat att ge kommuner ökad möjlighet att påverka insatserna för arbetslösa.

Flera utredningar pågår också, om Arbetsförmedlingens utvecklingsarbete och hur den statliga arbetsmarknadspolitiken ska samverka med arbetsgivare och branschorganisationer.

- Jag har nyligen tillsatt en överdirektör för att förstärka intern ledning och styrning. Jag tror att Arbetsförmedlingen gör mycket av det de behöver. Jag är inte beredd i att i dag göra en ny bedömning, säger hon.

Förtroendet kvar

Trots bristen på resultat säger Johansson sig ha fortsatt förtroende för Mikael Sjöberg, som har varit GD i 3,5 år.

TT: Hur lång tid kan en myndighetschef få på sig för att vända en negativ utveckling?

- Det finns ingen specifik gräns för det.

TT: Vad skulle få dig att förlora förtroendet för Mikael Sjöberg?

- Det är inget jag spekulerar i.