Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) vill att plattformarna frivilligt ska gå med på uppgörelser efter den senaste tidens debatt. Arkivbild.

Ministern hotar nätjättarna med skärpta lagar

Regeringen hotar med skärpta lagar om inte medieplattformarna växlar upp arbetet mot trollkonton och olagligt innehåll. Digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) träffar Google och Facebook för att prata om riskerna inför höstens val.

- Vi vill från regeringens sida att plattformarna ska ta ett större ansvar. Sedan får man diskutera varje enskild fråga, hur det ser ut och om åtgärderna som företagen vidtar räcker, eller om man behöver göra regleringar. Det här är en diskussion som pågår och som vi inte är färdiga med, säger Eriksson till TT.

Frågan är aktuell – inte minst på grund av det svenska valet i september, men också efter den senaste tidens debatt om trollkonton, Facebooks insamling av användardata och länkningar till antisemitiskt material på Googles videotjänst Youtube.

"De är skakade"

Peter Eriksson säger att han främst vill nå frivilliga uppgörelser med plattformarna för att minska risken för att valet påverkas av plattformarnas logaritmer, nättroll med politisk agenda, och politisk reklam utan tydlig avsändare.

Han jämför med tidigare överenskommelser om pressetiska frågor med traditionella mediebolag.

- Det är alldeles tydligt nu att de stora företagen är lite skakade av det som hänt på sista tiden, och de är beredda att göra saker. Frågan är hur mycket.

Tuffare regleringar

Ministern flyger till Bryssel på måndag för att träffa EU-kommissionärer, och på onsdag reser han vidare till Facebooks Europakontor i Dublin.

- Det är på EU-nivå som det är möjligt att göra några större förändringar. Plattformarna är oftast inte placerade i Sverige och har inte det som utgångspunkt. På EU-nivå finns det större möjligheter att göra regleringar som kan styra i större utsträckning, säger Eriksson.

På veckans schema finns även ett möte i Sverige med representanter för Google och Facebook, justitieminister Morgan Johansson (S) och Tidningsutgivarna.

- Framför allt är det en diskussion som vi för om att plattformarna måste se till att ta bort material som är olagligt inom 24 timmar. Det är den regel som de har ställt upp på men inte har lyckats hålla riktigt, säger Eriksson.

- Det är fullt möjligt att man annars måste reglera det här mycket tuffare.