Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ministern efter våldet i Hjällbo: Omhänderta fler kriminellas barn

De mest brottsaktiva ska buras in – och bli av med sina tillgångar.
Och fler barn som växer upp i kriminella familjer ska omhändertas.
– Det finns inga genvägar här, säger justitieminister Morgan Johansson (S) efter konflikterna i Hjällbo.

Tidigt på onsdagsmorgonen utförde polisen räder vid ett stort antal adresser i Angered. Tillslagen rör konflikterna i Hjällbo och flera män som kopplas till en och samma släkt har anhållits.

Morgan Johansson menar att det inte finns några genvägar när det kommer till att skapa lugn i Hjällbo, och andra områden med likartade problem.

– Det handlar om att bura in de mest brottsaktiva individerna en efter en. De tillslag vi gjorde häromdagen, med anledning av insatsen Trojan shield, är också en del av det. Det är ett sånt exempel på hur brottsbekämpningen nu flyttar fram sina positioner, säger han.

”Ska ta deras bilar och guldklockor”

Johansson framhåller att han är beredd att både skärpa straffen och införa nya arbetsmetoder i jakten på gäng och kriminella släktbaserade nätverk, så kallade klaner.

I augusti tar han emot en utredning som ser över strafflängderna för gängkriminalitet och häktning vid fler brott än i dag, som en del av 34-punktsprogrammet mot gängbrott. Men också insatser mot gängens finansiering genom narkotikaförsäljning och att sätta åt personer som rekryterar unga in i kriminalitet.

Några månader senare presenteras förslag om att i större utsträckning ta kriminellas ägodelar.

– Det är det som verkligen gör ont för gängen. När vi tar deras bilar, guldklockor, guldkedjor och kontanter – tillgångar de har för att de har tjänat pengar på sin kriminalitet. Här är jag beredd att gå väldigt långt.

Morgan Johansson (S) justitie- och migrationsminister besökte Hjällbo i oktober förra året. Bild: Anders Ylander
Morgan Johansson (S) justitie- och migrationsminister besökte Hjällbo i oktober förra året. Bild: Anders Ylander

Fönster har öppnats

De senaste dagarna har en lång rad gripanden gjorts. Bara på grund av FBI-operationen Trojan shield har 155 svenskar gripits, varav 21 i Västsverige.

LÄS MER: Personer från Bergsjögänget anhållna under polisens jätteinsats

LÄS MER: Hjällbokonflikten: Polisen i tillslag mot flera adresser

Enligt Morgan Johansson ger gripandena nya möjligheter.

– Får vi inte undan de mest brottsaktiva kommer de ligga kvar och sabotera och vara förebilder för de unga. Men när man nu gjort det öppnar sig ett fönster att jobba förebyggade på ett sätt som vi inte kunnat tidigare. Sociala insatser, fritidsverksamhet och genom att stärka skolan till exempel.

I oktober förra året besökte justitieministern själv Hjällbo. Han minns besöket väl – men också vad han reagerade på.

– Det var ett väldigt bra möte, inte minst med barnen i skolan. Men jag reagerade på att kommunen hade en policy om att barn till arbetslösa inte hade tillgång till fritidsverksamhet. Och jag sa då och jag säger det nu, att det kanske är den gruppen barn som behöver den verksamheten mest, för att de inte ska hänga på torgen med dem som kanske är inne i grov kriminalitet, säger han.

– De här barnens uppväxtmiljö är många gånger sämre än andra barns, och kanske också stödet från familjen. Då måste samhället svara upp. När familjen är svag måste samhället vara starkt.

Kriminellas barn ska omhändertas

Ett av de problem som lyfts fram i bland annat Hjällbo handlar om släktbaserade kriminella nätverk som kontrollerar området.

Enligt Morgan Johansson måste samhället bli tuffare mot dessa – för att skydda barnen. Det handlar bland annat om att omhänderta fler barn än i dag.

– Vi kan inte låta barn växa upp i kriminella miljöer. Vi måste vara mycket hårdare med att omhänderta barn i tid. Gör man inte det så riskerar de här barnen inte bara att växa upp till kriminalitet utan också att själva utsättas för mycket brott under uppväxten.

LÄS MER: Polisens möjlighet till husrannsakan utökas

LÄS MER: Ebba Buschs drag mot klanerna: ”Måste slå ner stenhårt”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.