Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ministern: Ebo-reglerna behöver stramas upp

Regeringen är inte nöjd med hur de nya ebo-reglerna tolkas. Kommuner som vill begränsa eget boende för nyanlända även i rikare områden ska kunna stoppas av länsstyrelsen – som föreslås få ökad befogenhet.

ANNONS

32 kommuner i landet får göra undantag från den så kallade ebo-lagen, lagen om eget boende, och därmed begränsa eget boende i områden som är särskilt ekonomiskt och socialt utsatta.

Under april kunde kommunerna rapportera in till Migrationsverket vilka områden som ska omfattas av de nya reglerna som börjar gälla den 1 juli. 25 kommuner har sagt sitt, varav elva har valt att inkludera hela sin kommun i undantaget. Bland dem finns Filipstad, Kristianstad, Malmö och Botkyrka. De nya reglerna innebär att asylsökande som vill ha ett eget boende kan bli av med sin dagersättning om de väljer att bosätta sig där.

ANNONS

Nu aviserar dock regeringen att man vill se vissa ändringar i regelverket.

Innebär begränsningar

"Flera kommuner har valt att anmäla hela kommunen, inklusive de allra rikaste områdena. Det var inte syftet och därför behöver regelverket stramas upp. Det förslag som nu skickas på remiss innebär att kommunernas möjlighet att undanta till exempel de allra rikaste områdena från ebo begränsas", säger justitieminister Morgan Johansson (S) i en skriftlig kommentar till TT.

Länsstyrelsen, som ser över anmälningarna från kommunerna, ska enligt det nya förslaget få en utökad befogenhet att stoppa anmälningar för områden som inte uppfyller kraven om social och ekonomisk utsatthet.

"Inte tillräckligt"

Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) välkomnar att staten tittar på lagstiftningen kring ebo, men säger att åtgärderna inte räcker.

– Det är ett första steg med möjligheten att kunna undanta kommuner och områden, men det är inte tillräckligt att bara peka på vissa områden eftersom att man inte kan säkerställa goda alternativ, säger hon.

Ändringarna innebär att kommunerna måste börja om och på nytt anmäla vilka områden man vill undanta från lagen. För att kommunerna ska få tid på sig att komma in med nya anmälningar ska de redan gjorda anmälningarna upphöra att gälla först vid årsskiftet.

Förslaget är en överenskommelse mellan regeringen, C och L.

ANNONS

Kommunerna som kan anmäla områden:

Borlänge, Borås, Botkyrka, Eskilstuna, Filipstad, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Huddinge, Järfälla, Jönköping, Karlskrona, Katrineholm, Kristianstad, Landskrona, Linköping, Malmö, Motala, Norrköping, Nyköping, Perstorp, Sandviken, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Uddevalla, Uppsala, Västerås, Växjö, Åstorp och Örebro.

Källa: Migrationsverket

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS