Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Ministern är inte imponerad av SD:s äldrepolitik

Flera som GP talar med på seniormässan tycker att Sverigedemokraterna har bäst äldrepolitik. Men barn-, äldre- och jämställdhetsministern Lena Hallengren är inte särskild imponerad.
– Hur ska SD bevisa att man med mindre pengar får bättre välfärd? Den debatten ser jag fram emot, säger Lena Hallengren (S).

På seniormässan fanns Lena Hallengren (S) på plats för att möta de väljare som direkt berörs av äldrepolitiken, en fråga som står högst upp på hennes dagordning.

– Gruppen äldre är en fjärdedel av vår befolkning och då har man rätt att känna trygghet genom livet, men inte minst inför sin ålderdom, säger hon.

Den hyfsat nytillsatta ministern menar att frågan inte bara berör de som i dag redan är äldre – utan även resten av samhället. Därför är det särskilt viktigt att den grundläggande tryggheten alltid finns där, nu som så väl som i framtiden.

– Alla är inte gamla, sköra eller sjuka, men man har en oro för att man ska bli det. Ska man bli gammal och leva längre, då krävs det också att man får vård och omsorg, man ska känna sig trygg i att man får det, säger Lena Hallengren.

Viktigt med trygghet

Frågan om trygghet inom äldreomsorg är något som hon menar faller mellan stolarna - men att den är minst lika viktig som trygghet i övriga politiska frågor inför valrörelsen.

– Utmaningen är att den trygghet vi talar om i hela samhället, som för barnen i skolan eller att vi känner oss trygga när vi går ut, också finns för äldre. Det handlar inte bara att bevisa om att platserna räcker till.

Hur ska det gå till?

– Det handlar om att vi ska bygga ut, det ska finnas särskilda boenden för de som behöver, en hemtjänst som fungerar och även tillräckligt många som vill jobba där, förklarar Lena Hallengren.

– Men det handlar också om att få in ett äldreperspektiv i politiken. Det är inget som jag kan göra själv, utan jag måste möta människor, organisationer, civilsamhället som samlar människor, och se till att deras perspektiv väger in lika mycket som exempelvis barnens frågor.

Inte imponerad av Sverigedemokraterna

Mer konkret än så vill hon inte utveckla men säger att hon kommer återkomma med förslag under det återstående halvåret fram till valet.

– Det är en utmaning som jag kommer ha varenda dag fram till valet, säger Lena Hallengren.

Många av besökarna på seniormässan som GP talar med tycker att Sverigedemokraterna, som pekats ut som en huvudmotståndare av Socialdemokraterna, har den bästa äldrepolitiken, även om de generellt inte stödjer partiet.

Men Lena Hallengren är inte särskild imponerad av deras politik.

– Konflikten i politiken handlar om att SD vill skära ner miljarder till kommunerna. Skola och äldreomsorg är kommunens allra största utgifter. Det går inte att sänka skatter och dra undan pengarna för kommunerna utan att det får konsekvenser för barn och äldre.

– Hur ska SD bevisa och göra det troligt att man med mindre pengar får bättre välfärd? Den debatten ser jag fram emot.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.