Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Rörmokare – typiskt framtidsjobb, enligt gymnasieministern. Arkivbild.

Minister sågar utbildning till youtubare

Gymnasieminister Anna Ekström (S) har inte mycket till övers för Thorengruppen som lockar med utbildningar för att kunna göra karriär i sociala medier. "Löjeväckande", dundrar hon i ett debattinlägg. Men Thorengruppen hävdar att den bara "omfamnar vår framtid".

Det är Thorén Innovation School som inför nästa läsår lockar med specialiseringar på det estetiska programmet, där eleverna lär sig att bli framgångsrika bloggare "(influencer") eller youtubare. "Perfekt för dig som. . .  vill veta hur du kan bli känd hemifrån", skriver företaget om youtuber-specialiseringen.

Men lanseringen får gymnasieminister Anna Ekström att se rött. "Det är inte rimligt att förespegla unga människor ett liv där det räcker att få många följare på Instagram för att klara sig på arbetsmarknaden.", skriver hon i ett skarpt debattinlägg i Dagens Samhälle.

Hon skriver att tanken är löjeväckande och verklighetsfrämmande att influerare är ett framtidsjobb för ett stort antal ungdomar, och att det är ett tecken på hur "bakvänt det blir när marknadskrafterna får fria tyglar i utbildningssystemet".

Thorengruppen AB vill inte kommentera kritiken muntligt men skriver i ett pressmeddelande att Youtube hör framtiden till. "Att titta på korta filmklipp är den aktivitet som ökat mest över tid. Rimligtvis borde det uppstå ett behov av arbetskraft inom dessa segment", skriver företaget.